Bergen op Zoom

‘Neem herbruikbare tas mee voor inkopen feestdagen’   

Herbert Kats Herbert Kats

Een herbruikbare tas meenemen tijdens het winkelen moet de nieuwe norm worden, luidt de oproep van Nederland Schoon aan Brabant. De organisatie prijst de feestmaand december aan als hét moment om het roer om te gooien.

Nederland Schoon komt met de oproep omdat winkelen met een herbruikbare tas een nog betrekkelijk onbekend fenomeen is. Vooral bij jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Dat raakt de traditie om deze maand massaal te shoppen voor cadeaus, kleding en speciale dingen. Zelf een tasje meenemen voor dit soort inkopen is iets dat nog niet de helft van de mensen doet.

Jongeren

Bij ‘gewoon’ boodschappen doen is de score beter: dan neemt 67% naar eigen zeggen wel altijd een herbruikbare tas mee. Vooral onder jongeren van 13 – 17 jaar blijkt dat echter onbekend gedrag. Slechts 3% van deze groep heeft altijd een opvouwbaar tasje mee.

Nederland Schoon vindt dat het meenemen van een herbruikbare tas de nieuwe norm moet worden. Zo wordt voorkomen dat plastic en papieren tasjes in het milieu belanden.

Goede voornemens

Ingrid Goethart van Nederland Schoon: “Het is een kleine moeite, maar heeft grote impact. Daarnaast is het makkelijk mee te nemen en neemt het niet veel ruimte in beslag.”

Ze zegt: “Ik hoop dan ook dat door deze oproep mensen zich bewust zijn van dit probleem. Daarnaast is het wat mij betreft ook een mooi voornemen voor 2024: zorg dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt.”