Bergen op Zoom

Nienke (38) is ongeneeslijk ziek, en zamelt geld in voor de Kanjerketting

De organisatie van het benefietdiner: DANC-producties. Van links naar rechts: Charlotte, Nienke, Dirk, Arno. (Foto: DANC-producties).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De 38-jarige Nienke Proost-Dietvorst uit Bergen op Zoom heeft uitgezaaide galwegkanker. Zeldzaam en domme pech, is hoe ze het zelf omschrijft. De komende veertig jaar worden in één jaar gepropt. Nienke heeft geen lange bucketlist. Wel wil ze een benefietdiner organiseren voor de Kanjerketting van de vereniging Kinderkanker Nederland. Binnen korte tijd sprongen tal van bekenden, organisaties en verenigingen bij, om Nienke te helpen met haar doel.

Nienke wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kinderkanker Nederland. “Iedereen kan kanker krijgen, en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om”, vertelt haar man Dirk Dietvorst. “Maar het is heel oneerlijk dat ook kinderen met deze ziekte te maken krijgen.” Kinderen met kanker krijgen na iedere behandeling een speciale kraal, die ze rijgen tot een ketting. De Kanjerketting. “Deze ketting helpt de kinderen echt om de behandelingen door te komen. Daar wil Nienke gewoon graag aan bijdragen.”

Nienke komt net uit een reeks chemokuren om de kanker een flinke opdonder te geven. En dat is gelukt. Maandag is ze geopereerd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waardoor er chemo rechtstreeks in haar lever toegediend wordt. “Dat is gelukkig erg goed gegaan”, vervolgt Dirk. “Tuurlijk heeft ze even hersteltijd nodig. Maar haar artsen zijn positief, en dus wij ook.”

Extra activiteiten

De neven van Nienke willen graag meehelpen met geld inzamelen voor de kanjerketting. En dus organiseren zij zondag 25 september een speciale fietstocht. “We hebben al 130 aanmeldingen”, zegt Dirk enthousiast. “En er blijven aanmeldingen binnenkomen, echt super tof.” De tocht start en eindigt bij café ‘t Dobbertje in Bergen op Zoom. “Het bijzondere is dat ‘t Dobbertje die dag dus ook geopend is voor ons. Deelnemers kunnen daar wat drinken en een lekker worstenbroodje eten.” Er zijn twee routes van veertig en tachtig kilometer, langs de grens tussen Brabant en Zeeland.

Een week later, op zondag 2 oktober, is er een benefiet voetbaltoernooi bij Dosko in Bergen op Zoom. Het gaat om een vijf-tegen-vijf toernooi. Maar dat is nog niet alles. Van alle kanten springen mensen bij om haar te helpen met geld inzamelen. De dweilband waar Nienke bij zit verkoopt zelfgemaakte soep, Kiwanis Belle Flucius organiseert een dansavond en Junior Kamer Het Markiezaat sponsort een deel van de benefietavond.

Optimistisch

Al die hulp doet Nienke en Dirk goed. “Het is echt boven verwachting. Daar moeten we soms nog even aan wennen. Er speelt momenteel best veel in ons leven, maar we zijn iedereen echt enorm dankbaar.” Voor nu is het chemotraject van Nienke klaar. Dat gaat ook niet meer verder. Ze doet nu mee aan een studie in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. “Die zijn optimistisch om haar leven onder goede omstandigheden te verlengen.” En dus is het verder voorbereiden en regelen voor de benefietavond die op 21 oktober plaatsvindt in theater De Maagd.

Meer informatie over de benefietavond en alle andere acties, zijn te lezen op deze facebookpagina. Doneren is mogelijk via de website van de Kanjerketting.