West-Brabant

Nienke vraagt: Kent u onze ombudsman al?

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Een onafhankelijk onderzoek moet deze maand gaan vaststellen in hoeverre de regio bekend is met het feit dat streekomroep ZuidWest een eigen ombudsman heeft. Nienke Strikkers gaat dat uitvoeren. Ze hoopt dat veel mensen hieraan hun medewerking willen verlenen.

Onlangs is streekomroep ZuidWest aangehaakt bij een project van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dat is een landelijke organisatie die op allerlei manieren verslaggeving in Nederland ondersteunt. In dit project wordt vooral gekeken naar hoe er nog meer en beter contact is te maken met de doelgroep.

Maatschappelijke taak

Streekomroep ZuidWest is een publieke omroep en heeft daarom tevens een belangrijke maatschappelijke functie. Een van de manieren waarop dat hier wordt vormgegeven is door een ombudsjournalist beschikbaar te stellen voor inwoners van onze regio die vastlopen op instanties, instellingen en bedrijven. Zij kunnen zich melden en dan gaat hij kijken of we als omroep iets aan de situatie kunnen verbeteren of deze zelfs kunnen oplossen.

Onderzoek

Samen met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) wil ZuidWest uitzoeken of het ombudswerk ook voor andere omroepen is in te zetten. Daarvoor is onder meer belangrijk dat in beeld wordt gebracht hoe goed de regio weet dat er een ombudsman is en wat die doet. En dat gaat onderzoekster Nienke Strikkers in kaart brengen. De komende weken zal ze op social media, op straat, telefonisch en via e-mail met inwoners van onze regio in gesprek gaan hierover. Mocht je Nienke tegenkomen of opgezocht worden: je doet ons en haar een groot plezier door aan dat onderzoek mee te werken.

‘Toch wel spannend’

Nienke studeerde Communicatie & Multimedia Design en heeft tijdens haar opleiding heel wat marktonderzoeken gedaan. Dit is de eerste keer dat ze er geheel zelfstandig een doet. Ze is super enthousiast maar vindt het “toch wel spannend”, zegt ze; “Nu voor het echie.” Ze gaat vanaf deze week de regio in en zowel online als op straat mensen benaderen. Je kunt ook zelf besluiten aan haar enquête mee te doen, eventueel zelfs anoniem. Dit is de link. Zowel zij als Streekomroep ZuidWest hopen natuurlijk op mooie conclusies. Die worden eind maart door Nienke gepresenteerd.

De ombudsman helpt!