Bergen op Zoom

Nieuw Bergs collectief zonproject Zonnecentrale Eventum

Foto: Pixabay / PhotoVoltaic

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er komen honderden zonnepanelen op het dak van het Eventum in Bergen op Zoom, het pand waar streekomroep ZuidWest en onderwijsinstelling Curio in zitten. Zonnecentrale Eventum heeft plaats voor zo’n 800 panelen, maar begint met ruim 300. De gemeente werkt hiervoor samen met de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom.

De zonnecentrale zou eigenlijk gebouwd worden op het dak de Wittenhorst in Halsteren. Die constructie blijkt toch niet te voldoen aan alle strenge eisen. Het zou te veel geld kosten om het dak geschikt te maken voor de zonnepanelen. Ons pand, het Eventum aan de Dr. Ingenieur van Veenweg in Bergen op Zoom is wel geschikt. En ligt in de postcodegebieden die belastingvoordeel krijgen bij het opwekken van zonne-energie. De deelnemers aan het Wittenhorst-project zijn geïnformeerd over de verandering en kunnen hier aansluiten.

Er is nog ruimte voor meer deelnemers. Het dak van het Eventum biedt voldoende capaciteit voor 800 zonnepanelen, maar zoveel komen er in het begin niet. Zonnecentrale Eventum wordt de komende tijd voorzien van 316 panelen, ofwel 196 participaties. Als er genoeg investeerders geïnteresseerd zijn, wordt het aantal uitgebreid.

Samen duurzaam besparen

Zonnecentrale Eventum is vooral bedoeld voor mensen die graag duurzame stroom gebruiken en willen besparen op energie, maar zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld omdat ze in een monumentaal pand wonen of in een flat. Inwoners van de postcodegebieden 4661, 4612, 4613, 4614 en 4664 kunnen aanhaken. Je wordt dan lid van de energiecoöperatie en brengt samen met de andere leden kapitaal in.

Dat geld wordt gebruikt om samen grootschalige zon- en windenergieprojecten te starten. Zoals de Zonnecentrale Eventum. Leden krijgen vijftien jaar lang de energiebelasting over de opgewekte energie terug. Dat levert jaarlijks honderden euro’s op. Het verwachte rendement is zo’n vijf procent. Hier komt ook nog de verkoop van de opgewekte stroom bij.

Meer weten? Kijk eens op deze website.