Roosendaal

Nieuw hotel pal aan spoorlijn Roosendaal

Markt 91-93 Foto Rijksvastgoedbedrijf

Herbert Kats Herbert Kats

Twee Roosendaalse winkelpanden bij de spoorwegovergang De Schuiven staan op de nominatie omgebouwd te worden tot hotel. De gemeente maakte onlangs de aanvraag voor een omgevingsvergunning bekend voor Markt 91-93, pal aan het spoor. Die is nog niet getoetst.

Het gaat om panden die leegstaan. De zogeheten ‘realistische woonwaarde’ is geschat op 181.000 euro. Kenners zeggen echter dat het zelfs voor veel minder lange tijd niet te slijten was. Volgens de gemeente zal scherp gekeken worden of er ook inderdaad een hotel komt en niet iets anders. Nieuwbouw is niet aan de orde, verduidelijkt gemeentewoordvoerder Amy de Bruijn.

Door de bovenwoningen er bij te betrekken zou ruimte moeten ontstaan om er een hotel te vestigen, zoals in de vergunningaanvraag staat. Voor zover bekend voorziet het plan niet in parkeervoorzieningen. Het perceel is wel verkocht, maar het is nog niet duidelijk wie de nieuwe eigenaar is.

De betrokken panden werden rond 1900 gebouwd. Volgens informatie van het Rijksvastgoedbedrijf, de verkoper, zijn ze in slechte staat en zou het om een slooppand gaan. Daar rept de vergunningaanvraag bij de gemeente niet van.

Spoor

Het bruto vloeroppervlak (bvo) staat op 1050 vierkante meter. Voordat het Rijksvastgoedbedrijf de panden aankocht stond al een deel te koop: een appartement van 41 vierkante meter. De wervende tekst daarbij repte van een ‘karakteristiek pand’ aan de Markt, net aan de overkant van de Hendrik Gerard Dirckxstraat overigens. Of zoals het Rijksvastgoedbedrijf het formuleert: ‘Het pand is centraal gelegen direct naast het spoor aan de Markt in Roosendaal.’

Behoefte?

Breed levende vraag is of Roosendaal behoefte heeft aan nóg een hotel. Ook de locatie zo dicht bij het spoor doet wenkbrauwen fronzen. Desgevraagd blijkt Jody Mekes van hotel Central teleurgesteld dat de gemeente toe wil staan dat er een hotel bij komt.

“Op 30 juni 2020 kregen wij van de gemeente te horen dat er behalve een hotel aan De Stok niets meer bij zou komen.” Bovendien maakte de gemeente zich zorgen over de mogelijkheid dat er in Halderberge hotelfaciliteiten bij zouden komen, herinnert ze zich. Overigens in de volle wetenschap dat Roosendaal dáár geen grip op heeft.

Zelf maakt Mekes zich zorgen over gezondheidsrisico’s voor mensen die zo dicht  bij het spoor gaan overnachten. Vrees voor de bezettingsgraad van haar eigen hotel heeft ze niet. “Wij hebben het super druk, met gasten uit binnen- en buitenland.”