Huijbergen

Nieuw onderkomen voor Stichting Molen Johanna en Heemkundekring

Redactie Redactie

Op het terrein van molen Johanna in Huijbergen komt een nieuw onderkomen voor Stichting Molen Johanna en de Heemkundekring. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht heeft groen licht gegeven voor het bouwproject. De nieuwbouwplannen kosten ruim 90.000 euro.

Door: Esmée van den Heuvel

De Molenstichting runt sinds januari 2019 de molen Johanna. De stichting organiseert veel activitieiten en stelt de molen open voor publiek. Maar ze miste nog een onderkomen om de bezoekers te ontvangen. Ook de Heemkundekring was opzoek naar een nieuwe locatie. Zij waren gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Huijbergen, maar er zijn andere plannen voor dat pand.

Twee vliegen in één klap

Stichting Molen Johanna en de Heemkundekring hebben de handen ineen geslagen. Samen hebben ze een plan gemaakt om een nieuw gebouw te plaatsen naast de molen. Wethouder Van Agtmaal: “Met het realiseren van een onderkomen op het terrein van molen Johanna worden twee vliegen in één klap geslagen: Er is een nieuw onderkomen gevonden voor de Heemkundekring en zij kunnen samen met Stichting Molen Johanna verdere activiteiten ontwikkelen waarmee bezoek aan de locatie bevorderd wordt.”

Onderhoud molen

In het nieuwe pand komt een ruimte om bezoekers te ontvangen en een ruimte om te exposeren. Daarnaast is er ook plaats voor horeca, zodat de bezoekers na een activiteit een drankje kunnen doen. Zo komt er wat extra geld in het laatje voor het onderhoud van de molen. De molen zal naast deze activiteiten ook eigen producten gaan verkopen, zoals zelfgemaakte pannenkoekenmeel.

Wethouder Van Agtmaal: ”Wanneer er meer bezoekers naar de locatie komen, kunnen de Stichting Molen Johanna en de Heemkundekring hieruit ook inkomsten generen. Deze financiën kunnen ingezet worden voor het reguliere klein onderhoud en de energielasten van het nieuwe onderkomen. Het groot onderhoud zal door de gemeente gedaan worden”.

Vanuit het iDOP-budget (integraal Dorpsontwikkelingsbudget) is een bedrag beschikbaar gesteld voor het bouwproject. De kosten voor de nieuwbouwplannen bedragen 90.750 euro.