Roosendaal

Nieuw Roosendaals college zij aan zij met inwoners, partners en gemeenteraad

Kitty Joachems Kitty Joachems

Donderdagmiddag presenteerden de vijf aankomende wethouders het ambitieakkoord voor de komende vier jaar. Ze kozen daarvoor als locatie de geheel vernieuwde basisschool De Stappen in Wouw. De beoogde wethouders zijn nog niet in functie. Op donderdag 19 mei worden ze beëdigd. Maar ze presenteerden nu alvast de ambities voor de komende vier jaar. En die zijn stevig.

Na de verkiezingen gingen de formerende partijen, VLP, GroenLinks, VVD en CDA, een intensief formatietraject in. Ze werden daarin begeleid door (in)formateurs Paul de Beer en Heleen van Rijnbach-de Groot. Na het informatie- en formatieproces ligt er nu een ambitieakkoord.

Gelijkwaardig aan elkaar

“De afgelopen weken is er gesproken met inwoners, maatschappelijke partners en met elkaar”, zegt Evelien van der Star-Deijkers. “Twee of drie weken geleden leidde dat tot de eerste blauwdruk van dit document. Het document kreeg de titel ‘zij aan zij in een gemeente met ambities’. Een bewuste keuze. “We willen het echt samen doen met college, raad, inwoners, gelijkwaardig aan elkaar”, aldus Van der Star. Zij is vanaf volgende week één van de twee wethouders die de VLP levert in het nieuwe college.

Door de wol geverfd

Arwen van Gestel is de andere wethouder. “Na twaalf jaar in de gemeenteraad ben ik in de politiek wel een beetje door de wol geverfd. Maar het wethouderschap vraagt wel een andere leest. Die uitdaging ga ik graag aan.” Van Gestel zegt ontzettend blij te zijn om nu met dit ambitieakkoord naar buiten te kunnen treden. “We noemen het een ambitieakkoord omdat de formerende partijen hebben aangegeven dat ze het nieuwe college ambities willen meegeven. Aan ons straks de taak om dat uit te werken in een programma. En daar hebben we de gemeenteraad hard bij nodig.”, aldus de aankomend wethouder.

Meer dan honderdduizend inwoners

De ambities zijn stevig. Er moeten stappen worden gezet als het gaat om het armoedebeleid, klimaatdoelen, onderwijs, zorg, cultuur en sport. Maar het meest opvallend is dat Roosendaal een gemeente wil worden met meer dan honderdduizend inwoners. Daarbij hoort een voortrekkersrol in de regio en nauwe samenwerking met provincie en het Rijk.

Regionale kartrekker

Volgens Kees Verstraten, vanaf volgende week wethouder namens de VVD, staat Roosendaal op een kruispunt. “Er liggen grote opgaves die we op lange termijn gaan vertalen. Het doet ons nadenken over de identiteit van de gemeente. Wat wil je zijn op de lange termijn. Dat wordt een uitdaging, aldus Verstraten. “Die regionale kartrekker willen zijn is een mooie voor onze toekomst. Niet alleen voor de komende vier jaar maar ook daarna.”

Mooie portefeuille

Voor Verstraten is het wethouderschap een uitdaging. “Na vier jaar fractievoorzitter en raadslid mag ik nu in de uitvoering. Ik heb een mooie portefeuille en heb er veel zin in.” Naast deze drie nieuwe wethouders bestaat het college straks uit twee ervaren wethouders: Klaar Koenraad (GroenLinks) en René van Ginderen (CDA). Burgemeester Han van Midden maakt het college van B&W compleet.

Talkshow

Donderdagavond organiseerden de formerende partijen een talkshow waarin zij dieper ingingen op de inhoud van het ambitieakkoord. Het publiek kreeg de gelegenheid om mee te praten en vragen te stellen. De talkshow werd gehost door twee onafhankelijke presentatoren en live gestreamd op het YouTube kanaal van de gemeenteraad en wordt komende donderdag 19 mei vanaf 10.00 uur elk uur uitgezonden op ZuidWest TV.

Op donderdagavond 19 mei worden de nieuwe wethouders beëdigd.