Schijf

Nieuw ruiternetwerk zorgt voor meer duidelijkheid en vrijheid

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Het nieuwe ruiternetwerk in de gemeente Roosendaal zal geheid zorgen voor meer duidelijkheid en veiligheid bij ruiters, menners en andere recreanten. Donderdagmiddag was de officiële opening van het 50 kilometer lange netwerk in Schijf. Wethouders Sanneke Vermeulen (Roosendaal) en René Lazeroms (Rucphen) hadden de eer om het routenetwerk te openen.

De wethouders maakten een speciale entree naar de opening toe. Met paard en wagen werden zij vervoerd naar knooppunt 43, één van de 99 knooppunten waarop het ruiterroutenetwerk aangesloten is. Wandel- en fietsknooppunten bestonden al, nu hebben de twee gemeenten daar nog knooppunten voor ruiters en menners aan toegevoegd.

Veiligheid

De afscheiding van de verschillende weggebruikers zal voor een stuk veiligere omgeving zorgen, vertelt wethouder Vermeulen. “Dit netwerk is specifiek ervoor bedoeld dat ruiters en menners erop kunnen met hun paarden. Mountainbikers, wandelaars en ruiters hoeven nu niet meer samen te komen. Zo blijft het voor iedereen nog wel veilig.”

Ook menner Peter Sprangers, die vaak genoeg gebruikt maakt van ruiternetwerken als deze, vindt deze veiligheid een groot pluspunt. “Je kan met de paarden goed vaart maken. Je moet er rekening mee houden dat er in één keer een paard voor de dag kan komen als je hier als voetganger loopt”, vertelt hij.

Duidelijkheid

Dat er nu speciale ruiter- en menroutes zijn, zorgt onder andere bij Sprangers voor meer duidelijkheid. “Nu weten we waar we wel en niet mogen komen. Je mag natuurlijk niet zomaar over iedereens grond rijden. Nu is er duidelijkheid: daar waar het netwerk uitgezet is, mogen we wel rijden”, verklaart de menner tevreden.

Meer routes

Volgens de Rucphense wethouder Lazeroms is de gemeente al sinds 2015 bezig met de eerste voorbereidingen voor dit netwerk. “Acht jaar later hebben we onze routenetwerken eindelijk verknoopt met de andere gemeenten”, vertelt hij. Nu dit routenetwerk klaar is, wordt er direct vooruit gekeken. Waarschijnlijk komen er binnenkort al uitbreidingen van het netwerk aan. “In samenwerking met buurgemeenten kunnen er nog meer kilometers bereden worden”, vertelt Lazeroms.