Bergen op Zoom

Nieuw uiterlijk Pieten sluit aan bij de tradities van het Sinterklaasfeest

Han Verbeem Han Verbeem

In navolging van andere steden verdwijnt ook in Bergen op Zoom de traditionele Zwarte Piet uit het Sinterklaasfeest. Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom heeft donderdag bekendgemaakt dat de Pieten voortaan een aangepast uiterlijk krijgen dat méér aansluit op de historische tradities van het feest. Zo is Piet niet langer egaal donker geschminkt en komt er meer afwisseling in het kapsel.

De aanpassing is het gevolg van de vele reacties die de stichting de laatste tijd heeft ontvangen van onder meer schoolbesturen en maatschappelijke organisaties. Maar ook de medewerkers zelf voelen zich steeds ongemakkelijker bij het traditionele zwarte uiterlijk, zegt voorzitter Daan Touw.

In stroomversnelling door debatten

Volgens Touw wordt binnen de stichting de laatste twee jaar al nagedacht over een make-over van de Pieten. “We zien zelf ook wel, dat binnen het huidige tijdsbeeld de klassieke verschijning van Zwarte Piet niet meer houdbaar is. Bovendien verandert het uiterlijk van de Pieten voortdurend, dat is ook te zien als je foto’s van de laatste tientallen jaren naast elkaar legt. Veranderingen horen er nu eenmaal bij en de kinderen merken er bovendien niets van.” De huidige debatten en demonstraties tegen racisme hebben de ontwikkelingen wel in een stroomversnelling gebracht, aldus de voorzitter van Stichting Sint Nicolaas. “We kunnen beter nu zélf kiezen voor aanpassing, dan dat we er straks landelijk toe worden verplicht.” Touw verwijst daarbij naar de recente uitspraken van premier Rutte, die openlijk afstand neemt van Zwarte Piet.

Piet blijft onherkenbaar

Wie de vernieuwde Pieten wil zien, zal nog enkele maanden geduld moeten hebben. Op 9 november start ZuidWest TV met de uitzendingen van Studio Pepernoot. Piet bljft nog steeds volledig geschminkt, waarmee de onherkenbaarheid gewaarborgd blijft. “Dat is toch wel een onderdeel van het sprookje”, aldus Touw.