Bergen op Zoom

Nieuwe Bravis ziekenhuis komt in Roosendaal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De nieuwe hoofdlocatie van het Bravis ziekenhuis komt in de gemeente Roosendaal. Dat heeft de raad van bestuur van Bravis dinsdagochtend bekendgemaakt.

Het ziekenhuis komt bij de Bulkenaar langs de snelweg A58, ter hoogte van de wijk Tolberg. Eind vorig jaar maakte Bravis bekend dat de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom op één nieuwe locatie samen zouden komen.

Dure voorzieningen

Op de huidige twee locaties zijn nu complexe en dure voorzieningen aanwezig, zoals intensive care, operatiekamers en spoedeisende hulp. Bravis wil deze voorzieningen op één locatie samenbrengen. Zo kunnen de medisch specialisten en andere zorgverleners beter samenwerken, waardoor de zorg nog verder kan verbeteren en vernieuwen. Patiënten hoeven niet meer heen en weer te reizen tussen twee locaties. Daarnaast hoeft dure apparatuur niet dubbel te worden aangeschafd.

Gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hadden beiden een nieuwe locatie aangedragen. Zo vindt Bergen op Zoom het terrein in de oksel van knooppunt Zoomland de beste plek. Roosendaal ziet het nieuwe Bravis liever verschijnen in het gebied Bulkenaar, langs de snelweg A58. De raad van bestuur van Bravis heeft nu dus gekozen voor Roosendaal. 

Toekomst

Bulkenaar is een gebied met meer ontwikkelingsmogelijkheden en biedt Bravis meer flexibiliteit in de toekomst. Ook zijn er minder obstakels op het gebied van verkeer, geluid, milieu en veiligheid. Daarnaast is de verwachting dat een nieuw ziekenhuis op deze locatie sneller gebouwd kan worden en dat er ook meer ruimte is voor eventuele huisvesting van zorgpartners, zoals huisartsen, verpleeghuizen en verloskundigen.

Het nieuwe ziekenhuis op de Bulkenaar in Roosendaal moet in 2025 open gaan. De locatie in Bergen op Zoom gaat dan dicht. Het oude ziekenhuis in Roosendaal sluit in 2030. Bravis wil in Bergen op Zoom een polikliniek bouwen. De Fabiolaflat aan de Paraceluslaan is hiervoor in beeld.