Roosendaal

Nieuwe burgemeester Buijs wandelt Roosendaal binnen

Installatie burgemeester Mark Buijs van Roosendaal.

Installatie burgemeester Mark Buijs van Roosendaal. (Foto: Paul Joachems)

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het loopt dinsdagavond als een rode draad door alle toespraken: Mark Buijs wandelt (en fietst) graag door de gemeente waar hij burgemeester is. Hij ziet het als de meest laagdrempelige manier om een praatje te maken en inwoners te leren kennen. Vorige week nam hij afscheid als burgemeester van de gemeente Oosterhout. Hij liet er een paar versleten schoenen achter.

Oosterhout liet Buijs niet graag gaan. Ze bestempelen hem als een hele warme, fijne burgemeester. Hij werd niet voor niks op zijn afscheidsavond benoemd tot ereburger. En de stadsdichter van Oosterhout probeerde hem nog op andere gedachten te brengen met een satirisch gedicht over Roosendaal. Het hielp niet. Buijs bleef bij zijn besluit.

Na een klein weekje vakantie verscheen een energieke burgemeester op het podium van De Kring. Jac Wezenbeek sprak hem, als nestor van de gemeenteraad en in zijn rol als vicevoorzitter, toe en heette Buijs welkom. De commissaris van de koning, Ina Adema, feliciteerde Roosendaal met de nieuwe burgemeester om vervolgens over te gaan tot de officiële installatie. Met een ‘beetje pijn’ deed Wezenbeek de ambtsketen af om deze om de schouders van de nieuwe burgemeester te draperen.

Roosendaal Doeget saome met de nieuwe burgemeester

Loco-burgemeester en wethouder Arwen van Gestel sprak de nieuwe burgemeester toe in het Roosendaals. Of Tullepetaons. “Doeget saome is al jaren ons motto”, sprak Van Gestel. Hij, en zijn collega-wethouders, kijken uit naar de samenwerking met Buijs. Vervolgens nam Margo Mulder, burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom, het woord. Ze werkte in Heusden nauw samen met Buijs. “Op het moment dat ik daar raadslid werd, werd jij wethouder”, sprak ze. Ze kijkt terug op een mooie samenwerking die nog intensiever werd op het moment dat ze zelf ook toetrad tot het college. Ze kijkt uit naar de samenwerking met Buijs.

Als voorzitter van de burgemeesterskring West-Brabant sprak Steven Adriaansen Buijs toe. Hij weet als geen ander hoe het is om in Roosendaal te wonen en te werken als collegelid. Adriaansen, geboren en getogen Roosendaler, was er ruim tien jaar wethouder voordat hij burgemeester werd van Woensdrecht. Hij besloot zijn toespraak dan ook met een regel uit een bekend Roosendaals carnavalslied “dan zijde gij van Roosendaal, dan zijde net as ikke.” Paul Depla, burgemeester van de gemeente Breda, kreeg de lachers op zijn hand toen hij suggereerde dat Buijs nu de overstap maakt van Breda-Noord naar Breda-West.

Eerste toespraak burgemeester Buijs

Het laatste woord was aan de kersverse burgemeester zelf. Die al aardig wat van de gemeente gezien heeft. Nog voordat hij werd voorgedragen als burgemeester verkende hij Roosendaal en de dorpen. Hij lunchte in de Raadhuisstraat in Roosendaal, overnachtte in Nispen en fietste door Wouw, Heerle, Wouwse Plantage en Moerstraten. Hij is van plan dat te blijven doen. Hij ziet zich al helemaal met een camper door de gemeente touren en daagt de inwoners van zijn gemeente uit om iets voor hem te organiseren om veel mensen en locaties in de gemeente beter te leren kennen.

Na afloop van de installatie van de burgemeester spraken we voor het Fractiehuis op ZuidWest FM met Paul Depla en met de nieuwe burgemeester van de gemeente Roosendaal Mark Buijs. Beluister de gesprekken hieronder.