Bergen op Zoom

Nieuwe (coronaproof) brug Bergsche Heide kan bijna open

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Bergsche Heide is de afgelopen tijd flink onder handen genomen. Het recreatiegebied is onderdeel van het project Landschappen van Allure. De blikvanger in De Bergsche Heide is een bijzondere brug, die volgens architect Ad Kil zelfs coronaproof is.

De Bergsche Heide werd eind jaren zestig gebruikt als recreatieterrein. Er was een kanovijver aan de ene kant en een zwemvijver aan de andere kant. Het gebied verpauperde na een aantal jaar. Door achterstallig onderhoud groeide het gebied vol en werd het water vies.

Landschap van Allure

In kader van Landschappen van Allure is het gebied nu herontwikkeld voor de natuur en voor de mens. De vijvers zijn open en aan elkaar gegraven. Om bezoekers toegang te geven tot de overkant van de plas, ontwierp Ro & Ad Architecten een brug. Het is een unieke brug geworden, die op sommige plekken voorzien is van bankjes.

Corona-proof

De brug is gemaakt van tweedehands hout uit Bodegraven en Vlissingen. De relingen en verbindingen zijn gemaakt van roestvrijstraal. Volgens architect Ad Kil zou de brug eind mei open kunnen. Corona mag daarbij geen roet in het eten gooien. “Op de delen waar je elkaar passeert, is de brug twee meter breed en op de smallere delen kun je eenrichtingsverkeer invoeren”, zegt Kil.

Uitkijktorens

Naast de brug, staan er in het gebied nu ook twee uitkijktorens die gemaakt zijn van dezelfde soort materialen. De hoogste toren is erg steil en geeft een wijds uitzicht over de regio.