Nieuwe documentaire toont bijzondere verhuizing van Mariakapel: Processie per Dieplader

Het nieuws sloeg vorig jaar in als een bom in Zevenbergschen Hoek: de Mariakapel moest opnieuw verplaatst worden. Deze kapel, die al eerder moest wijken voor de aanleg van een snelweg en later voor een spoorlijn, stond dit keer in de weg van de uitbreiding van het Logistiek Park Moerdijk. De nieuwe documentaire Processie per Dieplader brengt de verhuizing op indrukwekkende wijze in beeld.
De documentairemaker volgde maandenlang de voorbereidingen en sprak met tal van betrokkenen. Zo vertelt koster Jan den Reijer het verhaal van de mariakapel aan de hand van oude foto’s en herinneringen, verzameld in een plakboek. Dit plakboek is eigendom van Thea Koevoet, die al sinds haar jeugd een bijzondere band heeft met de kapel. In de film is zij ook de eerste die bloemen neerlegt bij de herplaatste kapel – een symbolisch moment van afscheid én nieuw begin. De documentaire zoomt niet alleen in op de fysieke verplaatsing, maar ook op de betekenis van de kapel voor het dorp.
Documentaire
Aan het woord komen verder diverse experts en betrokkenen die verantwoordelijk waren voor de technische, logistieke en erfgoedkundige kant van de operatie. Onder hen Gert Slager (Havenbedrijf Moerdijk), Mathieu Liebau (DSV), Cees van der Made (De Gouden Leeuw), Stan van der Wind (Meesters In), Marieke Bugter (De Essentie) en wethouders Danny Dingemans en Bennie Blom.
Ook Frans Bedaux en Louise Wolff van de Stichting Behoud Erfgoed Jos Bedaux spelen een belangrijke rol. Zij zagen erop toe dat de karakteristieke architectuur van de kapel – ontworpen door de bekende architect Jos Bedaux – behouden bleef tijdens de verplaatsing.
De documentaire Processie per Dieplader duurt een half uur en ging in première op zondag, tijdens de Maria Ommegang. De film werd uitgezonden op beide kanalen van Streekomroep ZuidWest en is inmiddels ook online te bekijken.
