Roosendaal

‘Nieuwe’ EKP: mix van wonen, werk en expositie

Herbert Kats Herbert Kats

Het EKP-gebouw in Roosendaal krijgt nieuw leven ingeblazen in de vorm van een mix van wonen, ondernemen, kunst, cultuur en creativiteit en horeca. Daarmee gaan de plannen voor het voormalige expeditieknooppunt van de PTT een nieuwe fase in.

De functies wonen, werken en exposeren krijgen bij de verdere uitwerking voorrang, zo meldt wethouder Klaar Koenraad (duurzaamheid) aan de gemeenteraad. Die nam eerder deze maand zelf al een kijkje in het gebouw aan de Kade, dat jarenlang leegstond.

Jongeren

De gemeente ziet mogelijkheden om de begane grond te gebruiken als plek waar zowel mensen uit Roosendaal als van buiten de gemeente elkaar kunnen ontmoeten. Daar is zowel horeca als expositieruimte voorzien.

Op de verdiepingen zijn creativiteits-hubs voorzien die bestemd zijn voor startende ondernemers én bewoners van het pand. De eerste etage voorziet in verschillende vormen van werkplekken: voor zzp’ers maar ook voor creatieve bureaus en dergelijke.

Alles wat nodig is om het leuk te hebben

In het pand zijn tevens studio’s voorzien die woonruimte voor jongeren moeten bieden. De tweede en derde etage krijgen ‘woonconcepten in ringen’, waarvoor de gemeenschappelijke ruimte nog verder wordt uitgewerkt. “Van alles wat je nodig hebt om het leuk te hebben en goed te wonen in het EKP en in Roosendaal.”

De kelder is overigens bedoeld om fietsen te stallen maar eveneens de meest uiteenlopende vormen van opslag. Het dak wordt gezien als misschien wel het meest bijzondere deel: het uitzicht over de stad geeft de kans om daar een bijzondere ontmoetingsplek te maken, meent de gemeente. Leerlingen van Curio hebben daar ideeën voor geleverd.

Inspiratie

De uitleg van de wethouder gaat gepaard met een zogeheten inspiratieboek, dat de raadsleden voer voor verdere uitwerking moet bieden. Voor elke functie wordt een businessplan opgesteld. “Een uitwerking van plannen met daarbij behorende noodzakelijke financiële middelen leggen we ter besluitvorming aan de raad en/of college”, zegt de wethouder op voorhand toe. Ook wordt de raad tussentijd op de hoogte gehouden over het proces.