Roosendaal

Nieuwe onderscheiding voor wielerambassadeurs: Oog van de Kaai

Het Oog van de Kaai is ontworpen door kunstenaar Leon Vermunt

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Wielercomité Roosendaal reikt dit jaar een nieuwe onderscheiding uit: het Oog van de Kaai. Het Oog van de Kaai gaat naar mensen die veel betekend hebben voor evenementen op en rond de Kade in Roosendaal. En dan natuurlijk vooral voor de wielerevenementen. De nieuwe erepenning wordt voor het eerst uitgereikt op zaterdag 30 juli, tijdens het Waain Wielerweekend Roosendaal. De stichting eert dit jaar drie mannen: John Hertogh, Toon Nijssen en Jan Nijssen. De laatste krijgt het Oog van de Kaai postuum. Jan Nijssens dochter zal de onderscheiding in zijn plaats aannemen.

Het Oog van de Kaai is in het leven geroepen om mensen te eren die er voor zorgen dat de Kade in Roosendaal bruist van activiteiten en evenementen. Zoals het Waain Wielerweekend dat op zaterdag 30 en zondag 31 juli wordt gehouden. Op zaterdag rijden de oud-professionals hun ronde. Maar dat doen ze pas nadat de drie erepenningen voor het Oog van de Kaai zijn uitgereikt.

De erepenningen zijn ontworpen door de Roosendaalse kunstenaar Leon Vermunt. Het Oog verwijst naar het echte oog dat te vinden is op de Kade. Bij Café De Veestallen kwamen vroeger de veehandelaren samen. Hun koeien en paarden bonden ze vast aan een metalen ring, ofwel een oog, in de stoep. Dat oog zit er nog steeds. En natuurlijk staat ook de ijsbeer van het oorlogsmonument Polar Bear op de erepenning.

Kaaiman John Hertogh

Het eerste Oog is voor ondernemer John Hertogh. Of zoals het Wielercomité Roosendaal hem noemt: Kaaiman Hertogh. “Kaaiman en ondernemer John Hertogh was in 1980 een van de grote mannen achter de ‘Draai van de Kaai’ die toen voor het eerst werd verreden. Met zijn organisatie bouwde Hertogh het evenement uit tot een van de grotere wielerwedstrijden in ons land,” geeft het comité als reden voor de onderscheiding.

Postume erkenning voor Jan Nijssen

De toekenning van het tweede Oog is postuum. Deze erepenning gaat naar Jan Nijssen, die begin dit jaar is overleden. “Hij was grondlegger van het kampioenschap van Roosendaal dat nu een vast onderdeel is van het wielerevenement op de Kade,” laat het Wielercomité weten. “Zijn dochter neemt de onderscheiding in ontvangst.”

Veertig jaar ijverige Toon Nijssen

En dan is er nog een Oog voor Toon Nijssen. “Hij heeft zich ruim veertig jaar in diverse functies ingezet voor allerlei wielerevenementen en is tot op de dag van vandaag nog steeds actief voor de Stichting Wielercomite Roosendaal,” aldus de stichting. Inge van Aalst reikt de onderscheidingen uit. Zij is nu nog directeur van het VVV in Roosendaal, maar neemt eind dit jaar afscheid.

Mijl van Roosendaal gaat niet door

Het Waain Wielerweekend begint zaterdag 30 juli om 16.30 uur. Eigenlijk zou het al om 16.00 uur beginnen met een nieuw onderdeel: de Mijl van Roosendaal. “Achteraf gezien is het te kort dag geweest om dit nieuwe onderdeel goed van de grond te krijgen. We schuiven dit loopevenement daarom een jaar door,” legt voorzitter Gijs de Bot uit. Daarom is de begintijd een half uur opgeschoven.

Grote namen uit wielerhistorie aan de start

Al heel wat oud-wielerprofs hebben zich gemeld voor de wedstrijd. Het Wielercomité Roosendaal beschrijft het als “volop wielerhistorie aan de start”. En dat is logisch met namen als Jelle Nijdam, Koos Moerenhout, Bart Voskamp, Sjoerd van Ginneken, Ron Veeke, Jean-Paul van Poppel, Jac. van der Poel, Gerrit Solleveld, Peter Hofland, Ad Tak, Maarten den Bakker en Mathieu Hermans.

Ook op zondag 31 juli is er een vol wielerprogramma. Dan al vanaf 11.00 uur. Er zijn wedstrijden voor junioren, nieuwelingen, beloften en elite professionals in de categorie B. Met als klap op de vuurpijl natuurlijk het kampioenschap van Roosendaal. De strijd om het kampioenschap begint om 16.45 uur.

John Hertogh (links) krijgt ook een Oog van de Kaai