Bergen op Zoom

Nieuwe operatiekamer van de toekomst in Bravis Bergen op Zoom

Een impressie van een hybride OK Foto: Philips

Redactie Redactie

Het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom krijgt een hybride OK. In een hybride operatiekamer kan niet alleen worden geopereerd, maar staat ook moderne, nauwkeurige röntgenapparatuur. De hypermoderne operatiekamer moet halverwege maart al klaar zijn.

De nieuwe hybride operatiekamer wordt voorzien van nieuwere en betere röntgenapparatuur. Hierdoor kunnen de radioloog, chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel staan. Het beeld wat zij krijgen in vergelijking met de oude röntgenapparatuur is veel gedetailleerder.

Voordelen patiënt

Vroeger moesten patiënten vaak eerst naar de afdeling radiologie. In de nieuwe operatiekamer hoeft dit niet meer. Op deze manier kunnen de radioloog, chirurg en het OK-team beter samenwerken. Voor de patiënt zijn er een aantal voordelen. Ingrepen worden nauwkeuriger in kaart gebracht en tussendoor gecontroleerd.

De patiënt wordt op deze manier minder belast. Ook kan het bij de patiënt zorgen voor een sneller herstel. “Met de komst van de hybride OK gaan we mee met de nieuwste ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat vaatchirurgie in Bravis toekomstbestendig is,” legt vaatchirurg Jeroen Diks uit.

Operaties gaan door tijdens verbouwing

Patiënten van het Bravis hoeven zich niet ongerust te maken over de operaties, want deze gaan gewoon door. Al zal het af en toe wel lastig werken zijn voor het personeel, verwacht zorgmanager William Minderhoud. Want de nieuwe hybride OK komt midden tussen de andere operatiekamers te liggen.

“OK 1 ligt in het hart van het OK complex. Om de andere operatiekamers te bereiken, zal je altijd OK 1 moeten passeren, ook tijdens de verbouwing,” legt Minderhoud uit. De hybride OK kan naar verwachting op 16 maart 2020 in gebruik genomen worden. “In de tussentijd  blijven de overige operatiekamers gewoon in gebruik.”

Omdat het Bravis ziekenhuis bezig is met verhuizen, is er rekening mee gehouden dat de hybride OK later mee kan naar de nieuwbouwlocatie in Roosendaal.