Bergen op Zoom

Nieuwe uitdaging voor jonge klauteraars in Bergs Klimbos

Sita Kengen Sita Kengen

Klimbos Bergen op Zoom heeft een nieuwe klimroute geopend voor de jonge klimmers. De nieuwe oranjeroute bestaat vooral uit tokkelbanen. Hier was volgens het klimbos veel vraag naar.

“We wilden graag voor de juniorkinderen, dat zijn de kinderen die nog onder de 1,40 meter zijn, ook een tokkelroute”, vertelt dagmanager Roos van Marrewijk. Nu heeft het klimbos de route oranje-IV geopend. “Nu hebben zij ook een extra uitdagende route.”

“We kregen vaak de vraag of kinderen in de reguliere tokkelroute mochten klimmen. Maar die is gewoon te hoog en te moeilijk”, zegt werkvoorbereider Bart Vieveen. “Dat leidt er toe dat we vaak mensen uit de routes moeten halen. Met oranje-IV kunnen zij ook op een wat lagere hoogte en makkelijkere route, een tokkelroute doen.”

Tokkelbaan

De route begint met een tokkelbaan, waarna je nog een trap omhoog mag klimmen. “Dat is een andere trap dan we normaal hebben, het is een uitdagendere trap, die de visgraatladder heet. Daar komen nog wat tokkels achteraan en dan mag je al weer naar beneden klimmen”, vertelt Van Marrewijk. “Een normale route bestaat veel uit bruggen. Dan klim je van platform tot platform, van brug tot brug. Dit zijn vooral kabelbaantjes, dus lekker vaart maken. Het is wat simpeler, maar wel leuk”, zegt Vieveen.

Kinderen vinden de route erg leuk

De route is een stukje hoger dan de andere oranjeroutes die heb klimbos heeft. “De eerste kinderen die hem al hebben geklommen, vinden hem daarom erg leuk”, zegt Van Marrewijk. Er zijn nu in totaal vier oranje routes te vinden in het bos.

Werkvoorbereider

Vieveen is als werkvoorbereider verantwoordelijk voor het bedenken van de routes in overleg met de locatiemanager en het uitvoeren ervan. Waar de werkvoorbereiders mee bezig zijn, verandert het hele jaar door. “In het begin van het jaar zijn we vooral aan het bouwen. We halen de oude routes er dan uit en vervangen die met nieuwe. In het onderhoudsseizoen, dat is waar we nu in zitten, dan is het gewoon bijhouden van de routes, slijtage-onderdelen vervangen en alvast plannen maken voor de volgende projecten.” Een route blijft ongeveer zes jaar hangen. In het klimbos in Bergen op Zoom staan nu geen nieuwe routes op de planning, wel worden er eind van het jaar drie routes vervangen.

Kinderfeestje

Sanne Schouw is tien jaar oud en geeft haar kinderfeestje in het klimbos. “De nieuwe klimroute was erg leuk. We moesten meteen al tokkelen, daarna gingen we over een klein parcours en weer tokkelen.” Er komen veel positieve reacties van de klimmers af. “Iedereen vindt het erg leuk om de route te doen”, zegt Van Marrewijk.