Wouwse Plantage

Nieuwe waterleiding voorkomt drinkwatertekort in Zeeland

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Er dreigt een drinkwatertekort in Midden-Zeeland. Om te voorkomen dat het zover komt, wordt er een nieuwe waterleiding aangelegd van de Biesbosch naar Zeeland. Tussen Roosendaal en Bergen op Zoom wordt daarom momenteel tien kilometer aan leidingen onder de grond gelegd. Uitdagingen zijn daarbij de punten waar de waterleiding met snelwegen en spoorlijnen kruist.

De werkzaamheden kunnen je haast niet ontgaan wanneer je op de Plantagebaan tussen Wouwse-Plantage en Wouw rijdt. Ook vanaf Rijksweg A58 en vanuit de trein tussen Bergen op Zoom en Roosendaal kun je zien dat er flink gewerkt wordt in het Brabantse polderlandschap. Evides Waterbedrijf is bezig met een omvangrijk project om de drinkwaterinfrastructuur uit te breiden.

Ondergronds

Tijdens het project gaat er in totaal zo’n zeven en een half miljoen kilogram stalen leidingen in de grond met een indrukwekkende diameter van 1,40 meter. Eén van de plekken waar de leidingen onder belangrijke infrastructuur door gaan is bij de A58. Toch is die plek zeker niet de grootste uitdaging, aangezien er een permanent ondergronds viaduct ligt. Met een lier en kleine graafmachines zal de leiding onder de snelweg door worden getrokken. Bij andere kruisingen wordt gebruik gemaakt van grondboringen.

Drinkwatertekort

Met de aanleg van de buizen wil Evides een drinkwatertekort in Midden-Zeeland voorkomen. De nieuwe leiding zal extra zoetwater transporteren naar de regio, waar een nieuw drinkwaterpompstation zal worden gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen.

Drinkwater

Tijdens dit project voert Evides grote delen van het netwerk dubbel uit. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van drinkwater aanzienlijk toe. Deze dubbele uitvoering strekt zich uit over de gehele lengte vanaf de Biesbosch tot aan Braakman in Zeeland.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot ongeveer juli duren, met de eerste waterstroom door de nieuwe leidingen gepland voor augustus.