Woensdrecht

Nieuwe werkgroep zet Open Monumentendag in Woensdrecht op poten

Het huis van Kees Daleboudt en Anne-Marie Visser aan de Dorpstraat in Ossendrecht kreeg dit jaar als eerste woning een gemeente monumentenstatus. Wethouder Van Agtmaal feliciteert de bewoners.

Het huis van Kees Daleboudt en Anne-Marie Visser aan de Dorpstraat in Ossendrecht kreeg dit jaar als eerste woning een gemeente monumentenstatus. Wethouder Van Agtmaal feliciteert de bewoners.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Met één rijksmonument per 460 inwoners doet de gemeente Woensdrecht niet onder voor bijvoorbeeld Roosendaal (1 op 848) of Steenbergen (1 op 553). Deelname aan de Open Monumentendag lijkt dan ook niet meer dan logisch. Een werkgroep van vier mensen heeft dit jaar de organisatie van een bescheiden evenement op zich genomen. Als het naar meer smaakt hopen ze in de toekomst groter uit te pakken.

De gemeente Woensdrecht telt 48 rijksmonumenten en sinds kort ook drie gemeentelijke monumenten. Eén van die gemeentelijke monumenten is het huis van Kees Daleboudt, lid van de werkgroep die de Woensdrechtse Monumentendag organiseert. De andere leden zijn Wim van Hoek, Frank Hoeckxs en Anne-Marie Visser. Alle vier hebben ze een bovengemiddelde liefde voor monumenten, en zijn ze betrokken bij de overkoepelende werkgroep die de gemeente Woensdrecht helpt bij het ontwikkelen van erfgoedbeleid. Daleboudt is bovendien penningmeester van de stichting die de Roosendaalse Open Monumentendag coördineert.

Het is natuurlijk hartstikke leuk om mensen te ontvangen in ons eigen monument

Het huis van Kees Daleboudt en zijn vrouw Anne-Marie Visser is één van de twaalf monumenten die op zaterdag 10 september te bekijken zijn en één van de drie gemeente monumenten in de gemeente. “Het is natuurlijk hartstikke leuk om mensen te ontvangen in ons eigen monument. Voorheen vertelde ik bezoekers dat mijn huis geen monument was, maar dat dat niet aan het pand lag, maar aan het beleid van de gemeente. Dat kan ik nu natuurlijk niet meer zeggen!”, zegt hij over het huis waar ze in één klap verliefd op werden. “Ondertussen is het huis alleen maar mooier geworden omdat we het achterstallige onderhoud hebben ingehaald. Ik geef bezoekers op 10 september graag een rondleiding en wat te drinken. Misschien wordt het heel druk en doe ik het nooit meer. Maar ik heb geen idee wat te verwachten.”

Gemeentelijke monumenten

De twee andere gemeentelijke monumenten in de gemeente Woensdrecht zijn de Gertrudiskerk en de Volksabdij in Ossendrecht. Ook die gebouwen doen mee aan de monumentendag, zij het beperkt. “De parochie doet graag mee, maar hoopt wel vrijwilligers te kunnen vinden voor die dag. De Volksabdij wordt gebruikt als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, dus daar zijn we beperkt tot de kapel. Maar dat is gelukkig ook de mooiste ruimte van het pand.”

Andere objecten die tijdens Open Monumentendag in Woensdrecht bekeken kunnen worden zijn: De kerk in Hoogerheide, Protestantse Kerk in Ossendrecht, Adolphinekapel in Ossendrecht, Museum Wings Over Woensdrecht in Ossendrecht, Museum De Aanwas in Ossendrecht, Heemhuisje in Hoogerheide, Molen Johanna in Huijbergen, Wilhelmietenmuseum in Huijbergen en De Vijverhoeve in Huijbergen.

Draagvlak voor erfgoed

De oplettende lezer ziet dat er geen locaties in Putte op de lijst staan. “Dat vinden we jammer. We gaan nog kijken of we wat kunnen doen met (kasteel) Ravenhof en (theehuis) De Gloriette”, zegt Daleboudt. “Het idee werd vrij laat geboren in overleg tussen de gemeente en de lokale werkgroep erfgoed. Het was dus allemaal een beetje improviseren.” Wanneer deze monumentendag naar meer smaakt wil hij in overleg met gemeente voor een klein budget voor een nog betere toekomstige editie. “Het is leuk dat men op open monumentendag eens binnen kan kijken. Bovendien is het belangrijk om op deze manier draagvlak voor het behoud van erfgoed te creëren.”