West-Brabant

Nieuwkomer BBB grootste bij waterschapsverkiezingen: vijf zetels

Han Verbeem Han Verbeem

Ook bij de waterschapsverkiezingen komt de BoerBurgerBeweging (BBB) als nieuwe partij als grootste uit de bus, met vijf zetels. Donderdag presenteerde dijkgraaf Kees Jan de Vet de verkiezingsresultaten, tijdens een bijeenkomst in het koetshuis van kasteel Bouvigne in Breda. Een klein voorbehoud maakt de dijkgraaf wel: bij vier van de 21 gemeenten zijn de uitslagen nog niet bekend, deze volgen in de loop van de vrijdag.

De opkomst bij de verkiezingen voor Waterschap Brabantse Delta was hoog: 48,7 procent van de kiesgerechtigde inwoners is gaan stemmen. Lijsttrekker en campagneaanvoerder Rian Govers-Gabriëls uit Halsteren kan het nieuws van de verkiezingszege nauwelijks bevatten, als de cijfers donderdagavond op het beeldscherm verschijnen: 47.921 West-Brabanders hebben op de BBB gestemd. “Die cijfers, ik moet ze nog wél even verwerken”, zegt ze glunderend.

De topvijf van haar partij bestaat uit mensen met onder anderen een waterbouwkundige en financiële achtergrond. “De BBB is nieuw maar bestuurlijk zeker niet onervaren”, merkt ze op. Govers-Gabriëls is raadslid in Bergen op Zoom, voor Lokaal Realisme. Vóór de verkiezingen maakte ze al deel uit van het waterschapsbestuur, voor de geborgde zetels van landbouworganisatie LTO.

Inleveren

De gevestigde partijen moeten met de voorlopige verkiezingsuitslag inleveren: zo gaat de VVD -in 2019 nog de verkiezingswinnaar- terug van 5 naar 4 zetels. VVD-voorman Anco Sneep had de klap zien aankomen, maar – benadrukt de Steenbergenaar: de VVD blijft bereid deel te nemen aan het dagelijks bestuur (DB) van het waterschap; een bestuurslaag vergelijkbaar met het college van B&W van een gemeente.

Samen verder

Ook het CDA moet verlies incasseren, en gaat van 3 naar 2 zetels. Ook deze partij levert nu een DB-lid. Lian Korst (Halsteren) stelt zich echter strijdbaar op en benadrukt het belang van samenwerking met andere partijen. “We staan als waterschap voor forse uitdagingen: aanpak van de verdroging, waterkwaliteit, waterveiligheid en voldoende zoet water voor natuur en landbouw”, zegt ze. “De stemhokjes zijn gesloten, de stemmen geteld. Nu moeten we samen verder.”

Snel formeren

Voor de PvdA liggen bij de voorlopige uitslag opnieuw twee zetels in het verschiet, net als bij de verkiezingen van 2019. Weliswaar hebben de sociaaldemocraten meer stemmen behaald maar dat is onvoldoende voor een derde zetel. Als blijkt dat de ontbrekende uitslagen in het voordeel van de PvdA uitpakken, maakt de partij nog kans op zetelwinst, zegt huidig fractievoorzitter Wendy de Koning-Bogers.

Lijsttrekker en oud-burgemeester van Papendrecht, Annemiek Jetten, hoopt dat de formatie snel kan beginnen. “Volgende week donderdag is de definitieve uitslag en dan zijn ook de voorkeursstemmen bekend.” Woensdag 29 maart worden de leden van het algemeen bestuur beëdigd.