Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Bouwen om te kunnen bouwen, wie kan daar op tegen zijn?

Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Bergen op Zoom heeft groen licht gegeven voor de bouw van een onderkomen voor 457 arbeidsmigranten aan de Havendijk. De vergunning is verleend, maar de plannen roepen zowel steun als kritiek op. Volgens wethouder Dominique Hopmans is deze tijdelijke huisvesting onmisbaar voor de lokale economie. Bergen bouwt, óók om te kunnen bouwen: aan de bedrijvigheid in de regio en de realisatie van nieuwe woningen. Want zonder buitenlandse vakkrachten komt er weinig van de grond.

Terwijl omwonenden zich zorgen maken over de impact op hun leefomgeving, overziet het Bergse college het bredere plaatje: de druk op de arbeidsmarkt is enorm, benadrukt wethouder Hopmans. Er is dringend behoefte aan vaklui – niet alleen voor de land- en tuinbouw of industrie; maar voor de bouwsector met metselaars, stukadoors en andere bouwvakkers die nodig zijn om de woningbouw te versnellen. De gemeente moet 7000 nieuwe woningen realiseren vóór 2040, en zonder de tijdelijke arbeidsmigranten lukt dat simpelweg niet, zegt Hopmans.

Ongeveer 2000 mensen uit het buitenland werken in Bergen op Zoom, aldus Hopmans, waarvan de helft voor maximaal zes maanden blijft. Die tijdelijke arbeidskrachten moeten ergens verblijven, en daar biedt het nieuwe onderkomen aan de Havendijk een oplossing. De locatie is strategisch gekozen, aan de rand van woonwijken en bedrijventerreinen, zodat de verstoring voor omwonenden beperkt blijft. Want de gemeente wil af van migrantenonderkomens midden in woonwijken.

Toen de plannen voor het migrantenonderkomen drie jaar geleden werden gepresenteerd, stuitte het project op veel verzet van omwonenden. Zij zien liever dat er woningen voor ‘gewone’ woningzoekenden komen aan de Havendijk. De ontwikkelaar heeft geprobeerd tegemoet te komen aan de bezwaren door de bouwplannen te wijzigen en de toegang tot de locatie te verbeteren. Maar daarmee is de kou niet uit de lucht: ‘Not in my backyard’, niet in de spreekwoordelijke achtertuin. Maar waar zo’n blok ook komt: het is altijd wel iemand’s achtertuin.

Zowel gemeente, werkgevers als opdrachtgevers willen goede onderkomens voor de vakkrachten uit Oost- en Midden-Europa die de Bergse woningmarkt vlot helpen te trekken. Wie kan daar nu eigenlijk tegen zijn?