Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Superheld gezocht, Bergen wil alleen de béste burgemeester

Han Verbeem Han Verbeem

Een boegbeeld, een zichtbare en benaderbare verbinder en netwerker die de stad weer ‘flair’ geeft… Bergen op Zoom legt de lat hoog in de zoektocht naar de nieuwe burgemeester, zo blijkt uit het functieprofiel dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Bergen op Zoom neemt geen genoegen met ‘second best’ maar wil alleen het állerbeste voor de gemeente.

De profielschets omvat zo’n elf kantjes en is het resultaat van wekenlang vergaderen en beraadslagen op het stadhuis. En: ook de Bergenaren hebben hun zegje mogen doen, in totaal hebben 676 inwoners een online vragenlijst ingevuld. De vertrouwenscommissie, waarin een aantal -maar niet álle- fractievoorzitters deelnemen, heeft nu het ei gelegd. Woensdag krijgt de Commissaris van de Koning de profielschets overhandigd. Dan wordt de vacature opengesteld en kunnen de kandidaten voor het Bergse burgemeesterschap solliciteren.

De ideale kandidaat dient over een waslijst van vaardigheden beschikken: Schakelvermogen, communicatief en digitaal vaardig, empathisch en benaderbaar op alle niveaus. Andere kwaliteiten die de sollicitanten als inhoudelijke bagage moeten meenemen zijn gevoel voor politiek-bestuurlijke sensitiviteit, daadkracht en overtuigingskracht, zelfreflectie en open staan voor feedback en relativeringsvermogen. En ja, onze nieuwe burgemeester moet óók gevoel voor humor hebben.

En wat vinden de Bergenaren er eigenlijk zélf van? “Een meerderheid van de mensen die de enquête hebben ingevuld vindt het allerbelangrijkste dat de burgemeester zich richt op álle inwoners”, zo laat de commissie in een verklaring weten. Het lijkt een open deur en dat is het ook. Maar in Bergen op Zoom, waar lobbyclubs tot vér in de raadsfracties zijn vertakt, is het goed een burgemeester te hebben die niet zwicht voor deelbelangen. “Daarna vindt men de focus op openbare orde, veiligheid en handhaving, goed en integer bestuur van belang en als vierde zou de burgemeester zich moeten richten op een financieel gezonde gemeente.”

Het zal de Bergse raad niet meevallen om de ideale burgemeesterskandidaat te vinden. Wie de lat hoog legt, werpt een drempel op. Een functieprofiel dat zóveel ambitie ademt, schrikt af en de gemiddelde sollicitatieprocedure in Nederland levert doorgaans slechts enkele tientallen geschikte kandidaten op. En wat, als de ideale kandidaat er dan niet bij zit? Een nieuwe sollicitatieronde en mogelijk zelfs een derde procedure – zoals in Kapelle? Daar is na vijf jaar waarnemersschap pas onlangs een kroonbenoemde burgemeester beëdigd omdat ook deze gemeente alleen de beste kandidaat wilde. Maar het rustige Kapelle met amper twaalfduizend inwoners is toch van een ander kaliber dan Bergen op Zoom, waar de laatste decennia geen bestuursperiode voorbij is gegaan zonder politiek gedoe. Bergen op Zoom heeft leiderschap nodig, en wel nu. En wie zich overvraagt krijgt de deksel op z’n neus.