Etten-Leur

Ninthe (17) uit Etten-Leur droomt van deelname WK Obstacle Run

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Door de modder kruipen, over balken klimmen en door autobanden manoeuvreren. Met vies worden heeft de 17-jarige Ninthe Roosenbrand uit Etten-Leur geen problemen. Sinds twee jaar doet ze aan survival- en obstacle run. Eerder dit jaar weet de Etten-Leurse Nederlands kampioen te worden en dit jaar gaat ze naar het EK in Italië. Toch heeft Ninthe nog één grote droom: Deelnemen aan het WK in Costa Rica.

Als Ninthe voor het eerst met familie en vrienden meedoet aan een obstacle run is ze vrijwel meteen verkocht aan de sport. “Ik vond het ontzettend leuk. Ik ben meteen opzoek gegaan naar een vereniging en toen kwam ik uiteindelijk op survivalrun uit.”

Als ik eerder wist dat deze sport bestond, dan had ik het al langer gedaan.

“Het eerste jaar ben ik de sport gaan proberen om erachter te komen wat het precies inhoudt.” Hier heeft de jonge sportster geen moment spijt van gehad. “Als ik eerder wist dat deze sport bestond, dan had ik het al langer gedaan”,  vertelt ze met een lach. Voorheen deed Ninthe aan paardrijden en turnen. Volgens haar een goede basis voor de twee sporten die ze nu beoefent. “Er komt veel bij kijken. Je moet kracht hebben, lenig zijn en veel uithoudingsvermogen hebben.”

Sporten doet Ninthe bijna iedere dag. “Ik train twee keer in de week voor survival- en obstacle run, daarnaast doe ik nog twee keer aan krachttraining en turn ik tenslotte twee keer in de week op wedstrijdniveau.” Als in het weekend dan nog een survival- of obstacle run wedstrijd plaatsvindt is Ninthe ook van de partij.

Ik zou het gaaf vinden als meer mensen deze sport zouden doen.

Survivalrun is een nog niet al te bekende sport in Nederland. “Ik vind dit wel jammer. Ik zou het gaaf vinden als meer mensen deze sport zouden doen. Het is écht heel leuk”, meent Ninthe. Ze hoopt dan ook op meer aanwas voor haar vereniging in Teteringen.

Dromen

Onlangs is Ninthe Nederlands kampioen in haar leeftijdscategorie geworden. Deze prijs smaakt naar meer. “Ik ga dit jaar naar het EK OCR (obstacle run) in Italië, hier heb ik heel veel zin in.” Tijdens dit EK hoopt de Etten-Leurse zo hoog mogelijk te eindigen, maar genieten vindt ze ook belangrijk.

Ondanks dat Ninthe al aan veel wedstrijden deel heeft genomen heeft ze nog één grote droom: deelname aan het wereld kampioenschap. “Dit jaar is het WK in Costa Rica. Hier zou ik heel graag naartoe willen, maar we twijfelen nog, omdat het best veel geld kost.”

Om de WK-droom te verwezenlijken is de survivalrunster een crowdfunding gestart. Hiermee hoopt ze dichterbij haar droom te komen. “Ik wil er ontzettend graag naartoe en daarom wil ik er alles aan doen.”

Ninthe van Roosenbrand survivalrun Etten-Leur
Ninthe op de survivalbaan in Teteringen.