Nispen

Nispenaren maken zich zorgen over veiligheid Essenseweg

De Essenseweg in Nispen

De Essenseweg in Nispen - Foto: © Google Maps

Paul Joachems Paul Joachems

Het is druk op de Essenseweg tussen Nispen en Essen. Belgische weggebruikers en Nispenaren gebruiken de weg intensief. Op deze route zijn ook veel wandelaars, hardlopers en fietsers te vinden. Van deze laatste groep bestaat een groot deel uit schoolgaande jeugd in België. Dit leidde tot enkele bijna-ongevallen waarbij auto’s passanten geraakt hebben. Dit schrijven de raadsleden Marco Schillemans en Charl Goossens van de Roosendaalse Lijst in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Schillemans en Goossens stellen dat de stippellijn aan de zijkant van de Essenseweg iets suggereert van een strook voor fietsers of wandelaars. Maar dat door de vele auto’s blijkt dat deze de strook nodig hebben om elkaar te passeren. De stippellijn is volgens hen dan ook een gevaarlijke schijnsuggestie van veiligheid.

Brief van inwoners Nispen

In de brief schrijven de raadsleden dat steeds meer Nispenaren zich zorgen maken over de verkeersveiligheid op deze weg. Ook verwijzen zij naar een brief over dit onderwerp die een groep Nispenaren direct stuurde naar de gemeente. Deze inwoners willen graag meedenken over een oplossing. “Een smal middengedeelte voor de auto’s met aan beide zijden een brede rode fietspadstrook waarbij de auto te gast is. En vrachtverkeer wellicht als bestemmingsverkeer.”

Nieuwe verkeersmetingen

Het college schrijft in haar antwoord dat zij benaderd zijn over deze verkeerssituatie door een bewoner. “Wij zijn wel bekend met meldingen over hard rijden maar niet met de beschreven meldingen over fietsers, wandelaars en hardlopers.” Deze situatie is voor het college aanleiding om in gesprek te gaan met de bewoner(s). Schillemans en Goossens stelden ook vragen over verkeerstellingen en -metingen. “Wij willen in overleg met de bewoner(s) nieuwe verkeersmetingen uitvoeren zodat we een representatief beeld hebben van de huidige situatie”, antwoordt het college.

Verbeteren verkeerssituatie

De beide raadsleden vragen ook of de weg mogelijk kan worden aangepast naar visueel een smallere straat waarbij de auto te gast is. Het college zegt hier wel voor open te staan. “Wij zijn bereid om te onderzoeken of maatregelen noodzakelijk zijn.” Als dat het geval is bekijkt de gemeente om welke maatregelen het gaat, wanneer deze kunnen worden uitgevoerd en wat de kosten hiervan zijn.

 

Lees ook: ‘Lelijk en té groot’ informatiebord bij Nispen wordt mogelijk vervangen