Nispen

Nispens bier bijna beste van het land: ‘Ik wilde alleen een mooi rapport’

Sven de Laet Sven de Laet

Pas een kleine twee jaar noemt Christian Verhoeven uit Nispen zichzelf officieel brouwer. Nu heeft hij met een van zijn bieren – de Houten Hasses – een zilveren medaille te pakken bij de Dutch Beer Awards. En dat allemaal door een idee van zijn vrouw. “Die heeft er gelukkig nog geen spijt van.”

Het was in 2018 toen Christian voor zijn verjaardag een bijzonder cadeau kreeg van zijn vrouw Margareth. “Dat was een starterspakketje met alle basisingrediënten om heel kleinschalig wat te brouwen. Zo kon ik kijken of het iets voor me was. En of het een beetje smaakte. Da’s natuurlijk ook maar de vraag.” Nou, dat deed het wel.

Ik kreeg van de hele groep unaniem een tien.

Niet veel later bedacht Christian om zelf eens wat te experimenteren. “Ik zocht uit hoe ik zelf een blond bier kon brouwen en heb een receptje samengesteld. Op een gegeven moment had ik een proeverijtje thuis met wat vrienden. Als klap op de vuurpijl heb ik ze toen als laatste ronde mijn eigen creatie voorgeschoteld. Ik kreeg van de hele groep unaniem een tien.”

Dat was voor Christian hét moment om zichzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor had hij alleen nog even een naam nodig: “Koekwhouse! We zijn wel een tikkie prettig gestoord. Daarbij kom ik uit Tilburg, dus die kreet was vrij bekend hier in huis.”

Inmiddels heeft hij al een behoorlijke reeks bieren geproduceerd. “Een stuk of twintig nu. En dat allemaal met de ketels bij mij thuis in de garage.” Het project is dus behoorlijk uit zijn voegen gegroeid. Zeker omdat Christian ook nog altijd een fulltime baan in de IT heeft. Of dat nog een beetje te combineren valt? “Nog wel, zeg ik heel voorzichtig.”

Met een aardig rapport kun je vervolgens toch ook weer leuk reclame maken.

Al is het maar de vraag of dat nog zo blijft, nu hij in de prijzen is gevallen met een van zijn bieren. Dat was trouwens helemaal niet de bedoeling van zijn deelname, vertelt Christian. “Ik heb me ingeschreven om eens van professionals te horen wat zij van mijn bier vinden. Met een aardig rapport kun je vervolgens toch ook weer leuk reclame maken.”

Maar het liep anders. “We zaten naar die livestream te kijken en toen zag ik plotseling de Houten Hasses voorbijkomen.” De jury beoordeelde het bier als tweede beste in de categorie ‘zwaar donker’. Er waren volop complimenten voor de volle, zoetige stroopsmaak met een kleine toets van drop en een licht bittere afdronk. Daar kun je wel mee thuiskomen, vindt ook Christian zelf: “Ik heb de hele dag met een lach op mijn gezicht rondgelopen.”