Nispen

Nispense Pascal won het kampioenschap mennen van Brabant én Limburg

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was een grote verassing toen Pascal van Gastel uit Nispen 10 juli zijn naam hoorde vallen tijdens de bekendmaking van de regiokampioenschappen B-mennen in Peel en Maas. Samen met zijn vijfjarige paard Deije mag hij zich kampioen van Brabant én Limburg noemen. “Echt geweldig!”

Pascal en zijn Friese paard Deije zijn actief in de mensport. Dit is een tak in de paardensport waar met paard en koets gereden wordt. Toen Pascal op 10 juli, geheel zonder verwachtingen, naar de dressuurkampioenschappen B-mennen in Peel en Maas afreisde, had hij nooit gedacht er met de eerste prijs vandoor te gaan. “Ineens stond ik daar op het podium.”

Door zijn overwinning in de regiokampioenschappen mag hij zichzelf de winnaar van Brabant én Limburg noemen. “Met een gemiddelde score van 64,9 procent zijn we geselecteerd voor de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo.”

Stad en land afgezocht, uiteindelijk stond hij bijna bij ons om de hoek.

Het was pas hun zevende wedstrijd als combinatie. “Mijn vriendin en ik hebben Deije in 2020 gekocht.” Samen hadden ze stad en land afgezocht naar een paard, nadat hun eerste paard noodgedwongen met pensioen moest. “We zijn overal geweest, zelfs in Friesland.” En uiteindelijk vonden ze hun droompaard lekker dichtbij, in Hoeven. “Hij stond gewoon bijna bij ons om de hoek.”

Deije was toen drie en nog compleet onbeleerd. “We hebben hem bij een kennis laten beleren, na een jaar hebben we hem meegenomen naar zijn huidige stal.” Dat hij dan nu ineens naar het Hippiade Mennen Nederlands Kampioenschap mag kan hij dan nog steeds niet bevatten. “Ik verwacht er gewoon niet teveel van, het is al zo bijzonder dat ik hier naartoe mag.”

De lat ligt nu wel erg hoog hè!

En nu wordt het trainen, trainen en nog eens trainen. Op 23 augustus reist de combinatie af naar het verre Ermelo. “De lat ligt nu wel erg hoog hè, maar we hebben er enorm veel zin in!”