Geen regio geselecteerd

Nobelprijs-insignes voor negen Roosendaalse veteranen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Negen Roosendaalse veteranen kregen donderdagavond het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ uitgereikt voor hun deelname aan VN-missies. De uitreiking was gepland vanwege het jaarlijkse bevrijdingsconcert in schouwburg de Kring.

De erkenning voor de verdiensten van de Nederlandse blauwhelmen werd in 2015 in het leven geroepen.

“Het is belangrijk dat deze mensen uit de schaduw komen en dat iedereen mag weten en mag zien wat ze hebben gedaan voor de wereldvrede. En het lijkt wat onderbelicht, de blauwhelmen, en wij vinden het van belang om die onbekendheid weg te nemen en om ze dan ook echt te eren voor datgene wat ze in het verleden hebben gedaan”, zegt burgemeester Jacques Niederer na afloop van het uitreiken van de draaginsignes.

Een van de gedecoreerden is veteraan Mart Baarendse. Hij was begin jaren 80 gestationeerd in Libanon als commandant keukengroep. Baarendse vindt het een goede zaak dat er aandacht aan wordt gegeven. “Het militaire leven is heel anders. Je wordt uit het burgerleven getrokken, uit je normale doen. Je stapt op het vliegtuig en je laat je gezin achter. Ik had een dochter van twee en een zoon van zes jaar oud. Je werkt daar soms in gevaarlijke omstandigheden”, vertelt Baarendse.

Mart is nu 68 jaar en doet tegenwoordig vooral veel vrijwilligerswerk. “Ik vul bij het CNV vrijwillig belastingformulieren in en ik ben mantelzorger. Vooral op financieel gebied geef ik veel advies aan vooral oudere mensen. Zo wil ik toch nog iets voor de maatschappij betekenen.”

Volgens Baarendse zijn de VN-missies tegenwoordig heel anders. “De opleidingen zijn verbeterd en ook de communicatie is op orde. Destijds hadden wij geen telefoon of radio en de post bleef soms weken achter. Dat is nu allemaal veel beter en dat is belangrijk voor het thuisfront. Je kan nu direct communiceren met degene die op missie is.” Dat erkent ook burgemeester Niederer. “De familieleden blijven achter en hebben niet altijd contact met hun partner. Nu zijn de communicatiemiddelen wat beter, maar destijds had je de middelen niet. Daarom vind ik de insigne meer dan verdiend.”