West-Brabant

Nog geen nieuwe regionale coronamaatregelen, wel oproep grensgemeenten

Stockfoto: Pexels / Anna Shvets

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong hebben dinsdag geen extra maatregelen aangekondigd voor regio’s met bovengemiddeld veel coronabesmettingen. Wel hebben gemeenten aan zowel de Belgische als onze kant van de grens een oproep gedaan aan inwoners.

Gemeente Woensdrecht deelt op Facebook een oproep van drie (loco-)burgemeesters: die van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht zelf. Ze doen een dringend beroep op hun inwoners om lokale en landelijke adviezen op te volgen en voorlopig niet de grens over te steken voor activiteiten als winkelen, uitstapjes en horecabezoek. Omdat zowel in West-Brabant als de regio Antwerpen de besmettingsgetallen opgelopen zijn, is nieuwe voorzichtigheid geboden vinden de bestuurders.

Maximaal zes

Nieuwe maatregelen zijn voor West-Brabant nog niet aangekondigd op lokaal en regionaal niveau, ook niet tijdens de landelijke persconferentie van dinsdagavond. Wel gelden landelijk nieuwe regels, met name in de privésfeer. Voorlopig mogen mensen thuis geen bijeenkomsten houden met meer dan zes personen, kinderen uitgesloten, en ook dan geldt de anderhalve meter regel. Mark Rutte riep op: Als mensen iets te vieren hebben, doe het dan in de horeca want daar is het goed geregeld. Buurtborrels, feestjes in huiselijke kring en dergelijke zijn dus voorlopig verboden.

Er zal ook meer worden gehandhaafd op het naleven van de regels. Daarnaast kwam minister De Jonge nog met de aankondiging dat binnenkort wettelijk ook verplichte quarantaine opgelegd worden als besmette mensen het niet vrijwillig willen. De voorzitters van de veiligheidsregio kunnen het dan eventueel verplichten.