Roosendaal

Nog niet zeker of er na 2027 nog plaats is voor de tiny houses in Spoor C

Tiny houses Roosendaal. Foto: stadsoevers.nl

Kitty Joachems Kitty Joachems

De tiny houses die in het gebied tussen de Vliet en het spoor staan mogen tot 1 december 2027 blijven staan. Wat er daarna gebeurt is nog niet zeker. Dat blijkt uit de antwoorden van wethouder Arwen van Gestel op vragen van GroenLinks raadslid Christian Villée.

Tijdens de commissievergadering bespreekt de raad de gebiedsvisie voor Spoor C. Daarbij gaat het niet alleen over de tiny houses maar ook over The Loods en Spot. Volgens Villée vormen zij samen een enorm creatief hart. “Wij willen zeker weten dat dit geborgd blijft in dit gebied.” Volgens wethouder Van Gestel is dat wel de intentie van het college maar is nog niets zeker.

Vinger aan de pols

In de praktijk betekent dat, dat na 1 december 2027 alle opties voor de tiny houses nog open staan. Mogelijk blijven ze behouden binnen Spoor C. Op de plaats waar ze nu staan of een andere locatie binnen het gebied. Maar het kan ook betekenen dat ze een andere plek binnen de gemeente Roosendaal toegewezen krijgen. Voor Villée is die toezegging voldoende om op dit moment af te zien van een motie. “Maar we houden wel vinger aan de pols in de plannen die nu volgen”, aldus Villée. Als dat nodig is volgt de motie op een later moment alsnog.

Creatieve mensen

“In 2017 zorgde Klaar Koenraad, toen nog raadslid, er met een motie voor dat Roosendaal tiny houses kreeg in dit gebied”, legt Villée na afloop van de vergadering uit. “Mensen die daar zijn gaan wonen weten dat deze kleine woningen daar tot december 2027 mogen staan.” Hij vindt de tiny houses en hun bewoners belangrijk voor Roosendaal. “De bewoners mochten destijds zelf het ontwerp en de indeling van hun woning bepalen. Daarmee trek je mensen aan die creatief zijn en in mogelijkheden denken. Dat zijn mensen die vrijheid heel belangrijk vinden. Ze hebben zelf een idee over hoe ze in de toekomst kunnen leven met een zo laag mogelijke footprint.”

Beweging en gevoel verspreiden

“Zulke mensen en die gedachte willen we graag in Roosendaal houden”, stelt Villée. “Zeker ook in de toekomst, met alle uitdagingen die we hebben op het gebied van onderwerpen als natuur en klimaat. Daarom hebben we zekerheid gevraagd aan de wethouder.” Als het aan Villée en zijn partij ligt breidt de gemeente de mogelijkheden voor tiny houses uit. “Wij zien graag dat het op meer plekken in Roosendaal mogelijk is om die beweging en dat gevoel te verspreiden. En we willen deze vorm van creativiteit en het hart hiervan behouden in Spoor C.”

Beluister hier het interview met Christian Villée: