Zundert

Nog steeds zo trots als een… beer; lukt het buurtschap Poteind dit jaar nóg een keer?

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Ze zijn nog steeds beretrots. Buurtschap Poteind won afgelopen jaar het Bloemencorso met hun imposante wagen Nanook. De ijsbeer die tijdens het corso in 2023 door de straten van Zundert trok, kreeg de bezoekers langs de kant stil, waar vervolgens een groot applaus volgde.

“Als ik er aan terug denk krijg ik weer kippenvel”, vertelt de kersverse voorzitter Ralf Warmoeskerken. Als bouwer liep Ralf naast de wagen tijdens de optocht. “We hadden wat problemen met de remmen. Anderhalve kilometer voordat we bij de jury waren hadden we de rem losgemaakt”, legt hij uit. “We dachten dat we niet hoefden te stoppen, dus wij dachten: schiet op met die punten, dan kunnen we doorrijden en aan het bier gaan.”

De verlossende woorden

Vervolgens hoort buurtschap Poteind de magische woorden door de speakers in de Molenstraat ‘U mag stoppen’. Wat volgt is één grote ontlading. “Iedereen vloog bij elkaar in de armen. Dat moment was echt magisch”, beschrijft de voorzitter.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Bloemencorso Zundert Buurtschap Poteind Nanook
IJsbeer Nanook is de winnaar van het bloemencorso 2023.

De nu 22-jarige ontwerper Dean Lahaije kan zich het ‘U mag stoppen’ moment ook nog goed herinneren. “Ik rende meteen naar de wagen, want daar was het groot feest.” Niemand bij het buurtschap had verwacht dat de machtige beschermer en gids in de storm, het geen waar Nanook voor staat, in de prijzen zou vallen. “Ik vind het altijd moeilijk om objectief het corso te bekijken, maar de eerste prijs had ik echt niet verwacht.”

Heel wat anders

Waar Nanook met veel bombarie, geluidseffecten en figuranten door de straten van Zundert trok, gooit de ontwerper het dit jaar over een hele andere boeg. “Het wordt een hele grote plantenkas, gevuld met allerlei exotische planten met veel gekke kleuren”, vertelt Dean. Ook kunnen mensen straks door de wagen heen lopen.

Het buurtschap zal dit jaar geen gebruik maken van bewegingen of figuratie. “Ik heb gehoord dat er dit jaar veel gebruik gemaakt gaat worden van bewegingen en figuratie bij de andere buurtschappen. Hopelijk kunnen wij opvallen door nu rustig te zijn”, grapt de ontwerper. “Het gaat echt heel wat anders worden dan Nanook.” Over het nieuwe ontwerp is Dean eerlijk. “Ik denk dat het lastig wordt om vorig jaar te evenaren.” Toch hoopt hij dat ze dit jaar opnieuw ‘leuk mee kunnen rijden’.

Corso in gevaar?

Aan alle festiviteiten en het harde werk zit dit jaar ook een keerzijde. Door de vele regenval van de afgelopen maanden staan veel bloemenvelden onder water. “De velden staan er bij de meeste buurtschappen écht niet florissant bij”, vertelt fanatiek bouwer Ad van Hassel. Volgens hem komt maar een gering deel van de dahlia’s omhoog. “Er is helaas veel waterschade. Dit betekent dat er minder bloemen beschikbaar zullen zijn.”

Voor het bloemencorso zelf vreest Van Hassel niet. “Het corso zelf zal niet in gevaar komen, maar het moet misschien wel met minder bloemen. Ik denk dat de ontwerpers en buurtschappen goed moeten nadenken over alternatieve materialen.”