Roosendaal

Nog te bouwen stadhuis Roosendaal nu al van binnen bekijken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het nieuwe stadskantoor van Roosendaal moet nog worden gebouwd. En toch kun je er al doorheen lopen en zien hoe het er vanbinnen uit gaat zien: een virtuele rondleiding met een Virtual Reality-bril.

De gemeente presenteerde deze week de definitieve plannen voor het HUIS van Roosendaal, zoals het nieuwe stadskantoor gaat heten. Roosendaal wilde een open en toegankelijk HUIS, waar inwoners zich welkom voelen. Een plek met veel daglicht en ruim uitzicht op de omgeving.

Virtueel rondwandelen

Hoe dat er uitziet, kun je zelf meemaken op zondag 29 september. Tijdens het Roosendaals Treffen is het stadskantoor open en kun je met de VR-bril alvast in de toekomst kijken. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur zijn er rondleidingen en kun je de VR-bril gebruiken om te zien hoe anders het er uit zal zien als het HUIS er staat.

“Ingrijpend veranderen”

Volgens wethouder Cees Lok was de gemeente hard toe aan iets nieuws. “Het stadskantoor van Roosendaal is ongeveer 40 jaar oud en voelt gedateerd aan. Het gebouw is donker en gesloten aan de buitenzijde. In zomer is het er binnen te warm en in de winter vaak te koud. Ook zijn het gebouw en de faciliteiten niet altijd meer afgestemd op de dienstverlening naar inwoners. De publiekshal en kantoorruimten voelen niet meer van deze tijd. Dit gaat ingrijpend veranderen.”

Veel glas en doorkijkjes

De nieuwe publiekshal komt aan de kant van de stad en wordt van buitenaf goed zichtbaar. En als je binnen bent, kun je vanuit de hal naar boven kijken, naar de werkplekken van ambtenaren. Bezoekers en ambtenaren kunnen elkaar dan voortaan gewoon zien. De noordgevel is van glas en heeft uitzicht op een rozentuin.

Op de plek waar nu nog de bestuurskamers zijn, komt een leescafé. Inwoners kunnen daar een kop koffie komen drinken. Op de plek van de huidige publiekshal komen vergaderruimtes. Daar komt ook een tweede toegangsdeur. Dan kunnen de vergaderruimtes ook worden gebruikt als de rest van het HUIS gesloten is.

Flexwerkende ambtenaren

De ambtenaren krijgen geen vaste plekken, maar gaan flexwerken op ongeveer 300 werkplekken. Maar dan wel in een moderne omgeving met een goed klimaat, waar het ‘s zomers koel genoeg is en ‘s winters warm genoeg. Het HUIS komt op dezelfde plek als het stadskantoor, op het Stadserf in Roosendaal. Als de bouw goed gaat, is het HUIS klaar in de loop van 2021.

Als je een virtueel rondje wilt lopen door het HUIS, kun je dat doen op zondag 29 september, tijdens het Roosendaals Treffen. Het stadskantoor is dan open van 12.00 uur tot 17.00 uur en gemeentemedewerkers geven rondleidingen. Je kunt dan ook de VR-bril uitproberen.