Roosendaal

Noodverordening centrum Roosendaal wegens aangekondige rellen

De politie was massaal aanwezig in het onrustige Roosendaal (foto: Christian Traets Fotografie)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Burgemeester Han van Midden heeft een noodverordening afgekondigd voor het centrum van Roosendaal. Van maandag 17.00 uur tot dinsdag 04.30 uur is het verboden zonder reden in het centrum te zijn, je gezicht te bedekken, samen te scholen of vuurwerk en wapens bij je te dragen. Aanleiding voor de noodverordening zijn aangekondigde rellen. Relschoppers hebben via apps met elkaar afgesproken om vanaf 18.00 uur te komen rellen in Roosendaal.

Door: Bianca van Vugt

Roosendaal dreigt maandagavond opnieuw op z’n kop gezet te worden door relschoppers. De politie en de gemeente hebben gemerkt dat er via apps afspraken worden gemaakt om vanaf 18.00 uur naar de Markt in Roosendaal te komen. Burgemeester Han van Midden wil de rellen voorkomen met een noodverordening voor het centrum van de stad. Van maandag 17.00 uur tot dinsdag 04.30 uur is het verboden zonder reden in het centrum te zijn, je gezicht te bedekken, samen te scholen of vuurwerk en wapens bij je te dragen.

“Verbaasd, teleurgesteld en bezorgd”

De burgemeester begrijpt weinig van de plannen om te komen rellen in Roosendaal. “Ik ben hierover verbaasd, teleurgesteld en bezorgd,” laat Van Midden weten. “Vanzelfsprekend sta ik in nauw contact met de politie en het openbaar ministerie over het bewaken van de openbare orde en veiligheid van iedereen. We zijn voorbereid. Zo wordt de weekmarkt vandaag versneld opgeruimd en sluiten een aantal winkelcentra eerder hun deuren.”

De noodverordening loopt vanaf maandag 17.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 04.30 uur. De maatregelen gelden voor het centrum van Roosendaal. “Er gelden strikte regels voor iedereen. Overtreders van de noodverordening of een ander misdrijf kunnen rekenen op strafvervolging, gaan de schade vergoeden en roepen sowieso een strafblad over zichzelf af,” waarschuwt de burgemeester.

“Ik begrijp de frustraties”

Van Midden hoopt dat het niet zo ver zal komen en doet een beroep op het gezond verstand. “Laat onze mooie stad niet het decor van rellen en schade worden. Ik begrijp de frustraties van mensen die balen van de coronamaatregelen heel goed. Het dagelijks leven in tijden van corona is voor iedereen zwaar. We snakken met z’n allen weer naar onze vrijheid en minder zorgen om corona,” zo laat hij weten. “Maar jezelf boos maken en vervolgens gaan rellen, vernielen of eigen rechter spelen helpt niemand iets. Daar schiet je niets mee op en het maakt de situatie alleen maar erger en langdurig.”