Roosendaal

Noortje van Lith uit Roosendaal Jonge Activist 2018

Noortje van Lith tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Noortje van Lith uit Roosendaal is door het Comité 21 Maart uitgeroepen tot Jonge Activist van het Jaar 2018. Dat schrijft de Roosendaalse Bode. Van Lith werd dit jaar landelijk bekend na haar brief aan minister-president Mark Rutte. In de brief riep ze hem op stappen te nemen tegen het plan van Tamara van Ark, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De staatssecretaris stelde voor om werkgevers de kans te geven mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon. Het plan stuitte op veel verzet, ook bij Noortje van Lith. Van Lith zit in een rolstoel en heeft cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis. Ze schreef haar ongenoegen in een brief naar Mark Rutte en kreeg bijval vanuit het hele land.

Eén van haar medestanders, Amber Bindels, begon de petitie ‘Wij staan op’ om het kabinet op te roepen met een eerlijke oplossing te komen. Ze eisten een gelijkwaardige behandeling met salaris, pensioen en/of uitkering. Van Lith: “Er zijn ook mensen met een beperking die net zo productief zijn als een werknemer zonder beperking en misschien zelfs wel meer, omdat wij bewijsdrang hebben. We moeten namelijke continu vechten voor onze rechten”

Nieuwe petitie

Staatssecretaris Van Ark heeft inmiddels een nieuw voorstel gemaakt, maar daar is Van Lith nog niet van onder de indruk. Ze is in november dan ook een nieuwe petitie begonnen: ‘Verander de particitpatiewet!’. “Omdat er nog steeds veel mensen langs de kant staan is het zinvol om de participatiewet aan te passen en te zorgen dat iedere gemeente dezelfde regels hanteert. Op dit moment krijgen zowel werknemer als werkgever steeds met andere regels te maken. Dit maakt het ontzettend ingewikkeld en zorgt bovendien voor kansongelijkheid omdat de ene gemeente andere regels hanteert dan de andere gemeente. Daarom roepen wij u op: pas de regels aan en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen in elke gemeente,” aldus Noortje van Lith.