West-Brabant

NOS zet per ongeluk al uitslagen online, inmiddels weer verwijderd

De pagina's met 'uitslagen' waren per ongeluk online zichtbaar. De NOS heeft excuses gemaakt voor de fout en ze offline gehaald.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Onze redactie werd getipt door Julien Voets, kandidaat-raadslid bij de nieuwe Bergse partij Lokaal Realisme. Hij stuurde een screenshot door van een webpagina die de NOS online had gezet met daarin uitslagen van de lokale gemeenteraadsverkiezingen. Al snel bleek dat niet alleen Bergen op Zoom terug te vinden was op de site.

Van iedere gemeente waren pagina’s te vinden met tekst en uitleg over de verkiezingsuitslagen. Wie niet enigszins was ingevoerd had kunnen denken dat dit concrete informatie en cijfers waren. Wie wat verder keek, zag al snel dat het inhoudelijk niet kon kloppen. De getoonde cijfers en percentages hadden weinig te maken met werkelijke getallen, de pagina’s waren ook niet compleet. Het zorgde desondanks voor de nodige onrust bij de lokale politiek in den lande. De NOS heeft dan ook snel excuses gemaakt voor de fout en de pagina’s meteen offline gehaald.

Bericht gaat verder onder de afbeelding.

Ook de gemeentes Woensdrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom waren even online terug te vinden. Wie wat beter kijkt en leest merkt al snel dat de info niet kan kloppen. Er ontbreken partijen, percentages zijn ronduit vreemd en irreëel. In bepaalde gemeenten, waaronder Rotterdam, zijn zelfs partijen genoemd die niet eens meer meedoen. Bovendien moeten de meeste stemmen nog worden geteld dus het kán natuurlijk ook nooit kloppen. Desondanks zorgde het voor behoorlijk wat verwarring bij heel wat politici en lokale partijen. Hieronder de pagina’s zoals ze voor onze gemeentes even online waren te vinden.

WOENSDRECHT:

ROOSENDAAL:

BERGEN OP ZOOM: