West-Brabant

NS haalt coronastickers weg op station Bergen op Zoom, Roosendaal volgt

Maarten Elst Maarten Elst

Houd 5 tegels afstand. Maximaal 2 personen in de lift. Houd rechts op de trap. Ruim een jaar waren de gele coronastickers van NS te zien op de treinstations van Bergen op Zoom en Roosendaal. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, haalt NS de stickers weg. In Bergen op Zoom zijn de stickers inmiddels verwijderd, op station Roosendaal verdwijnen de stickers voor eind oktober.

NS begon op het traject Vlissingen – Bergen op Zoom met het verwijderen van de stickers. “We gaan alle sticker door heel het land weghalen. We zijn daarmee in het uiterste zuidwesten mee begonnen”, vertelt NS-woordvoerder Arno Leblanc. “Dat doen we omdat alle maatregelen sinds afgelopen zaterdag zijn aangepast, waaronder het afschaffen van de verplichte anderhalve meter afstand. Het advies om thuis te werken is aangepast. Dat hoeft in principe niet meer. Maar het is bijvoorbeeld ook niet meer nodig om een mondkapje op het station te dragen.”

Voor eind oktober

“Er hingen stickers met de regels. Je had sommige deuren waar je doorheen moest, maar ook stickers om looproutes aan te geven. Er waren stickers waar op stond: Houd afstand. Mondkapje op. Maar er waren ook stickers met ‘Houd rechts’ bijvoorbeeld”, somt Leblanc op.

Bergen op Zoom is eerder deze week al stickervrij gemaakt. Wanneer station Roosendaal aan de beurt is, kan Leblanc niet precies zeggen. “We weten niet precies wanneer en waar de medewerkers zijn om de stickers weg te halen. Wel weten we dat de klus voor eind oktober moet zijn geklaard. Het hangt tot die tijd af van het bedrijf dat voor ons de stickers zal verwijderen.” Reizigers zullen volgens Leblanc geen hinder ondervinden aan de werkzaamheden.

Mondkapjes enkel in trein

Met het versoepelen van de coronamaatregelen zijn mondkapjes eveneens niet langer verplicht op stations. Wel is er vooralsnog een mondkapjesplicht in de trein. Wanneer die regel komt te vervallen, is nog niet bekend.