West-Brabant

Olaf de Magneetvisser jaagt op oud ijzer voor de CliniClowns

Twee mannen gekleed in zwarte broeken, zwarte t-shirts en basebalpetjes staan voor een brede sloot en één van hen houdt een oranje touw omhoog met een magneet er aan

Magneetvissers Olaf van Rutten (links) en Reinout Volkers (foto: Magnetar)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Olaf de Magneetvisser uit Oud Gastel gaat samen met magneetleverancier Magnetar oud ijzer inzamelen. En het is natuurlijk de bedoeling dat de meeste kilo’s ijzer door magneetvissers uit het water omhoog worden gehesen. De opbrengst is voor de CliniClowns, die in ziekenhuizen en instellingen zieke mensen opbeuren. Het is de tweede keer dat Olaf van Rutten zo’n inzamelingsactie houdt. Hij doet dat met het team uit zijn vorige woonplaats: team Hellevoetsluis. Vorig jaar haalden zij ruim 5.100 euro op. Deze keer is de inzamelingsactie op 16 juli en in Utrecht.

Fietsen, winkelwagens, ovens, kluizen, telefoons, verkeersborden, gereedschap, sleutels, scooters, computers, gestolen waar, huisraad, wapens, munitie. Alles waar maar een beetje ijzer in zit, blijft hangen aan de sterke magneten van de vissers. Olaf de Magneetvisser en team Hellevoetsluis hebben het afgelopen jaar bijna 24.000 kilo troep uit het water gehaald.

Elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal

Magneetvissen kan riskant zijn, omdat je ook ontplofbare spullen kunt bovenhalen. Zoals oude granaten of munitie. En dan moeten ze dus ook de Explosieven Opruimingsdienst bellen. “We weten er veel vanaf en daardoor weten we precies hoe we moeten handelen om onze hobby op een veilige manier uit te kunnen voeren,” legt Olaf van Rutten uit. “Het blijft bij elke gooi weer een verrassing wat er naar boven gaat komen, maar elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal en dat is het leuke eraan.”

Van Rutten is van Hellevoetsluis verhuist naar Oud-Gastel en is nu dus in West-Brabantse wateren aan het magneetvissen. Dat gebeurt natuurlijk niet met een kleine koelkastmagneet. Mede-organisator van de inzamelingsactie Magnetar is leverancier voor magneetvissers. De magneten die zij gebruiken zijn serieuze krachtpatsers die zelfs tot 1.600 kilo kunnen trekken. Magnetar is dan ook ontstaan uit hobby van een andere magneetvisser: Reinout Volkers. Hij maakte er zijn specialisatie van.

Magneetvissen helpt mens en milieu

Ook Olaf de Magneetvisser en team Hellevoetsluis gebruiken deze magneten vaak. “Wij vissen zelf met de Barbarian, Beast en Terror van Magnetar. Dus we krijgen zowat alles uit het water met deze sterke magneten,” vertelt hij. Maar wat gebeurt er daarna, als alle geroeste en onder drek zittende troep op de oever ligt? “Alles wat we opvissen ruimen we op, brengen we terug naar de rechtmatige eigenaar en ook onze werkplek laten we schoon achter. Met onze hobby helpen we mens en milieu! En nu in het bijzonder de CliniClowns!”

Het centrum van de inzamelingsactie op zaterdag 16 juli is in Utrecht. Op de kades van de binnenstad staan de magneetvissers om 9.00 uur klaar voor de start. Maar je kunt ook zelf meedoen om de actie voor de CliniClowns te steunen. En je hoeft er niet eens een magneet voor te hebben. Als je nog oud ijzer hebt, kun je dat tot vrijdag 15 juli inleveren op de Stoofstraat 18 in Oud-Gastel. Of je kunt doneren via de actiepagina. Al het oud ijzer wordt verkocht en de opbrengst wordt samengevoegd met de gewone donaties.