Wouwse Plantage

OM bevestigt ‘ijskoude’ ontdekking zeecontainers in Wouwse Plantage, burgemeester noemt het ‘onvoorstelbaar’

Maarten Elst Maarten Elst

‘IJskoud en schokkend’, zo zien de zeven ruimtes vlak buiten Wouwse Plantage er van binnen uit. Het Openbaar Ministerie bevestigt eerdere berichten dat er zeven zeecontainers aan de Julianaweg zijn aangetroffen bij de inval op maandag 22 juni. Beelden laten zien dat zes ruimten ingericht waren als gevangeniscel waarbij de zevende container, de ‘behandelkamer’, als martelkamer zou dienen. De Landelijke Eenheid heeft zes personen aangehouden. Burgemeester Han van Midden wil het buitengebied grondig analyseren en maatregelen nemen.

Het onderzoek dat eind juni haar apotheose bereikte, begon in april naar aanleiding van de verdenking dat een 40-jarige man uit Den Haag betrokken was bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Het OM schrijft dat deze persoon een bestaan onder de radar leidde, maar financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had. Op het moment dat de politie haar aandacht vestigde op deze loods aan de Julianaweg in Wouwse Plantage, kreeg het van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving. Die berichten verstuurd via EncroChat werden live onderschept in het onderzoek Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt.

‘Die hond is spoorloos’

In de chatberichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen. Berichten als ‘als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen’ en ‘maar die hond is spoorloos’ wezen op de voorbereiding van gruweldaden. De loods kreeg in deze chatberichten de bijnaam ‘ebi’, vernoemd naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De ‘behandelkamer’, zoals de verdachten de martelkamer noemden, zou de week erna klaar zijn.

(De tandartsstoel in de martelkamer aan de Julianaweg in Wouwse Plantage. ©OM)

De ontvoeringen waarover werd gesproken leken met grote precisie te worden voorbereid. In de chats was er sprake van meerdere ‘teams’, zoals een ‘OT’ (observatieteam). Ook werden er wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

Uitvalsbasis in Rotterdam

De recherche nam de loods vanaf april onmiddellijk onder observatie. Rechercheurs zagen enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. “Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag, en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam”, zo schrijft het OM. De combinatie van onderschepte EncroChat-berichten met observaties van de ontmoetingen van de verdachten leidde tot hun identificatie.

Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had in de omgeving van Rotterdam, pal naast de A16. Die leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto’s wapens en kogelwerende vesten. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook in de Rotterdamse loods gezien.

(Met handboeien zouden slachtoffers in een zeecontainer in Wouwse Plantage worden vastgebonden. © OM)

Uit onderzoek van 26Lemont, de naam van het overkoepelende recherche-onderzoek, viel af te leiden wie beoogde slachtoffers waren. Deze personen werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder. Mede daardoor en dankzij permanent cameratoezicht van de recherche in en nabij de loods konden voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen. Op 22 juni zijn op dertien locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie zes verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.

Inval gefilmd en gedeeld

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien in welke staat de leden van de Landelijke Eenheid de zeecontainers aantreffen bij de operatie. Het OM noemt het beeld ‘ijskoud en ronduit schokkend’. “De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel”, zo beschrijft het Openbaar Ministerie de inrichting van de containers in een persbericht.

In één van de opengebroken zeecontainers trof men meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten aan, ter voorbereiding op aanstaande ontvoeringen. In de martelkamer trof men een tandartsstoel aan met tassen vol voorwerpen die vermoedelijk bedoeld waren om slachtoffers te folteren. “Een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen, zwarte katoenen zakken om over het hoofd te kunnen trekken”, somt het OM op in het persbericht. “Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.”

In de bijbehorende loods aan de Julianaweg in Wouwse Plantage stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven. In de loods langs de A16 bij Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer (een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47, red.). In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

(Een klein chemisch toiletje en handboeien, de zeecontainers waren bijna gereed voor gebruik. Totdat de Landelijke Eenheid ingreep. © OM)

Het OM schrijft dat de zes mannen door de rechter-commissaris in bewaring zijn gesteld op de verdenking voor voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelneming aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag 6 juli hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Burgemeester wil maatregelen

Burgemeester Han van Midden geeft in een statement aan, net als de inwoners van het buitengebied onder de indruk te zijn van de recente gebeurtenissen. Na de brand op 17 juni en de bijbehorende ontdekking van een drugslab in Wouwse Plantage werd het dorp enkele dagen later opnieuw opgeschrikt met een inval op groot formaat. “Zoiets is natuurlijk onvoorstelbaar. Ik begrijp dan ook heel goed dat het een gevoel van onveiligheid geeft als criminelen zó dicht in de buurt komen. Juist ook daarom ben ik heel benieuwd naar de uitkomsten van de politie- en justitieonderzoeken, zodat ik als burgemeester de bestuurlijke maatregelen kan nemen die hier nodig zijn om de openbare orde en veiligheid in de buurt te herstellen.”

“Het is onze inzet om die gebieden en/of bedrijven die potentieel gevoelig zijn voor criminele activiteiten in ons buitengebied in kaart te brengen. Dat is een enorme klus is, als je bedenkt dat de gemeente Roosendaal een oppervlakte van zo’n 107 vierkante kilometer beslaat”, vervolgt Van Midden. “We weten dat er zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is de afgelopen dagen extra duidelijk geworden. Maar we weten ook veel nog niet. Dat is ook de reden dat ik eind vorig jaar al opdracht heb gegeven voor een grondige analyse van het buitengebied.”

Van Midden sluit zijn statement af met een dringende oproep aan de inwoners van de gemeente Roosendaal. “Meld verdachte situaties en criminele activiteiten bij de politie via 0900-8844. Voor spoedgevallen bestaat het alarmnummer 112. Ik kan mij goed voorstellen dat onze inwoners bij dit soort zaken liever anoniem willen blijven. Maak in dat geval gebruik van Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of direct online.”