Hoogerheide

Oma’s kookboek vol Indische recepten en geschiedenis

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wat begon met een idee om familierecepten te bewaren voor het nageslacht is uitgegroeid tot een kleurrijk kookboek. Petra Roels- de Bats uit Hoogerheide werkte samen met haar familie ruim dertig weken aan ‘oma’s kookboek’. Sinds deze week is het boek verkrijgbaar voor iedereen die de Indische keuken eigen wil maken.

In het boek staan recepten en informatie over de familie van Roels- De Bats. “Ik heb het gemaakt omdat ik het belangrijk vond dat mijn broers, zussen en alles wat nog gaat komen de geschiedenis van mijn vader en moeder kent en dat ze de recepten ook zelf kunnen koken”, zegt ze.

Kookworkshop

Een kookworkshop in familiekring stond aan de basis van het boek. “Na de negentigste verjaardag van mijn moeder dacht ik: het kan toch niet zo zijn dat als (o)ma er niet meer is dat ik degene ben die straks alle gerechten moet maken?” Door bij familieleden te gaan koken en alles vakkundig vast te laten leggen door haar broer, vond er kennisoverdracht plaats en tegelijkertijd ontwikkelde ze materiaal voor het boek.

Het resultaat is een helder kookboek waarin alle stappen duidelijk zijn beschreven. “Iedereen kan aan de hand van deze recepten lekkere gerechten maken. al heb je nog nooit gekookt, je kunt het gewoon”, zegt Roels- De Bats.

Indische keuken

Uitgesproken smaken en veel kruiden typeren de Indische keuken en dus ook de gerechten in het boek. “De keuken van mijn moeder is heel erg kruidig. Je moet niet te weinig gebruiken. Je merkt vanzelf of het te heet is of dat het niet te heet is”, zegt ze terwijl ze drie grote scheppen sambal in de pan schept.

Het boek Oma’s Kookboek ‘Boekoe pienter’ is verkrijgbaar bij Primera in Hoogerheide, via de webwinkel Rogestore.nl of via Roels- De Bats zelf ([email protected] ).