Bergen op Zoom

Omwonenden zijn onveilige centrumring méér dan beu: ‘Dit duldt geen verder uitstel’

Han Verbeem

De centrumring rondom de Bergse binnenstad is een overbelaste verkeersader. Ondanks herhaalde toezeggingen van het gemeentebestuur om de weg aan te pakken, worden de werkzaamheden keer op keer uitgesteld. Omwonenden zijn het beu. Ronald van Oosterhout van de Bewonerswerkgroep Centrumring doet een dringende oproep aan de gemeenteraad: maak zo snel als mogelijk een einde aan deze onveilige situatie en voorkom dat er nóg meer ongelukken gebeuren.

Van Oosterhout was donderdagavond één van de buurtbewoners die de Bergse raadsleden toesprak in een commissievergadering. Hij deed een dringend beroep op de politici om de gemaakte beloften na te komen. Hij is het vertrouwen een beetje kwijt, moet hij toegeven. “Vorig jaar kregen we ineens te horen dat de toegezegde aanpassing van de ring niet doorging.” Tegen de bewoners is gezegd dat er geen geld zou zijn. Maar dat vindt Van Oosterhout geen argument. “De gemeente Bergen op Zoom heeft al jarenlang een miljoenenschuld. Toch zijn keer op keer toezeggingen gedaan. En het is gewoon nódig.

De centrumring loopt vanaf de Bredasestraat richting Wassenaarstraat en Van Dedemstraat -waar deze kruist bij De Vier Winden met de drukke Antwerpsestraat- om vervolgens over te gaan in de Auvergnestraat, Bouthershemstraat en Glymesstraat. Daar gaat de ringweg over in de doorgaande verbinding van de Konijnenburgweg, in de richting van de industrieterreinen van het Bergse havengebied.

Ongelukken

Er wordt té hard gereden op de centrumring en met name vrachtwagens kunnen elkaar nauwelijks passeren. Keer op keer gebeuren er ongelukken. “Drie dagen geleden nog”, merkt de buurtbewoner op. Ongelukken die volgens hem voorkomen hadden kunnen worden dooe de weg aan te passen. Maar er is meer overlast. Bijvoorbeeld van het fijnstif in de vele uitlaatgassen, van de ronkende auto’s voor de stoplichten bij de kruisingen. Het doorgaande vrachtvervoer zou omgeleid worden. Maar ook dát is nog steeds niet gebeurd. “Diep teleurstellend”, vindt Van Oosterhout.

Gemengde gevoelens

Er ligt een concreet plan op tafel en de gemeente wil er nu écht werk van maken. Maar de bewoners betwijfelen of het zover komt. “Vorige week ontvingen wij, met gemengde gevoelens, een brief van de gemeente waarin staat dat de kruispunten op de centrumring vanaf juni zullen worden aangepast”, zo spralk hij donderdag de gemeenteraadsleden toe. “Het is goed te lezen dat dit voorjaar de kruisingen eindelijk zullen worden aangepakt. Hard nodig want gisteren was er weer een aanrijding op de kruising met de Coehoornstraat. Als ik het goed heb dit jaar al weer het vierde ongeluk.”

Déjà vu

Voor Van Oosterhout en de overige bewoners van de werkgroep lijkt er bijna sprake van een déjà vu. “Vorig jaar ontvingen wij ook een dergelijke brief. Toen naar aanleiding van twee raadsbesluiten waarin werd besloten dat de werkzaamheden per direct moesten worden uitgevoerd. Degelijke en zorgvuldige besluitvorming dachten wij toen. Maar dit besluit werd, ondanks de belofte, enkele weken later toch weer ingetrokken.”

Haperende communicatie

Het college van B&W kwam terug op de gedane beloftes zónder de bewoners daarover te infomeren, merkte Van Oosterhout op. “Zonder perspectief. Zonder transparantie. Het speelt niet alleen hier maar ook bij de bewoners van de Halsterseweg in Halsteren, de Bouwclubs van carnavalswagens, de Synagoge, het fietspad bij het laag. Stuk voor stuk dossiers waar communicatie en vertrouwen een steeds terugkerende thema is. De cultuurverandering uit het focusakkoord was toch nog vooral wensdenken zo ontdekten wij.”

Geen vertrouwen meer

Het vertrouwen in het gemeentebestuur heeft een forse knauw gekregen, moet de werkgroepwoordvoerder toegeven. “Ook nu lezen wij, in vetgedrukte letters, dat het nog onder voorbehoud is. Welk voorbehoud de gemeente zou kunnen maken weten wij niet.” De bewoners hebben eerder bij de rechtbank beroep aangetekend tegen het opschorten van de werkzaamheden en ze zijn van plan voet bij stuk te houden. “Met een normaal functionerende overheid zouden wij naar aanleiding van deze brief de rechtbank informeren dat wij ons beroep intrekken. Maar dat vertrouwen hebben de bewoners van de centrumring inmiddels niet meer. Wij hebben daarom besloten het beroep voorlopig nog aan te houden.”

Deel dit op: