West-Brabant

Omwonenden zijn overlast vliegveld Seppe beu: ‘Je wordt er knettergek van’

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Geluidsoverlast van kleine vliegtuigjes, klachten die niet worden behandeld en uitbreidingsplannen die in strijd met de regels zouden zijn. Een aantal omwonenden van Breda International Airport is het beu. Ze voelen zich niet serieus genomen en willen dat de provincie ingrijpt.

Piet Minnebach is één van hen. Hij woont al veertig jaar op een steenworp afstand van het vliegveld. “De maat is behoorlijk vol. We hebben in het verleden al zo vaak overleg gehad met mensen van de gemeente en het vliegveld. Het is pappen en nathouden. Ik klaag ook al jaren niet meer over overlast, omdat er toch niks mee wordt gedaan. Die klachtenafhandeling rammelt aan alle kanten”, vertelt Minnebach aan Omroep Brabant.

Je wordt er knettergek van.

Op iets grotere afstand van het vliegveld wonen John Alberts en Corina Andeweg. Zij hebben vooral in de weekenden last van geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door het vliegtuig van de parachutistenclub. Het vliegtuig maakt meerdere vluchten per dag en blijft boven het huis van John en Corina rondjes draaien om hoogte te maken. “Het is echt niet dat ik deze mensen hun hobby niet gun, maar dat hoeft toch niet ten koste te gaan van ons?”, vraagt Corina zich hardop af.

Onlangs voorzag de parachutistenclub haar toestel van een nieuwe propeller die minder geluid veroorzaakt. Volgens John Alberts die zelf metingen verrichtte, heeft het nauwelijks effect: “Je wordt er knettergek van. We kunnen hier niet buiten zitten zonder dat brommende geluid dat overdag en ‘s avonds doorgaat. Zelfs wanneer ik mijn oordopjes in heb met noise-canceling aan, dringt het geluid er nog doorheen. Er zijn meerdere springveldjes in de omgeving. Waarom maken de parachutisten daar geen gebruik van?”

Mensen gooien de handdoek in de ring.

John Alberts stelde een uitvoerig rapport op van zijn bevindingen. In maart stuurde hij de stukken naar de Commissie Regionaal Overleg Seppe Airport, maar hij kreeg geen enkele reactie. Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren zet dan ook vraagtekens bij het functioneren van de adviescommissie: “Er zijn burgers die met alle goede bedoelingen hun vrije tijd hebben gestoken in het officiële overlegorgaan, maar na jaren tegenwerking de handdoek in de ring gooien. Zo kunnen we als overheid niet met burgers omgaan. Te veel geluid maken kan niet en ook daar moeten we als provincie nu eens een klap op geven om de boel recht breien.”

Niet alleen de geluidsoverlast, ook de uitbreiding van het bedrijventerrein op het vliegveld staat op de agenda van een themabijeenkomst vrijdag in het provinciehuis in Den Bosch. De gemeente vindt dat er ook niet-luchtvaartgebonden bedrijven bij mogen komen. De provincie moet het nieuwe bestemmingsplan hiervoor nog toetsen.

De digitale bijeenkomst voor Provinciale Staten wordt gehouden op initiatief van de Partij voor de Dieren. Vier bewoners lichten hun bezwaren toe in een inspreekbijdrage.