Geen regio geselecteerd

Oncologiecentrum Bravis zet grote stap in behandeling van kanker

Redactie Redactie

Het Oncologiecentrum van het Bravis ziekenhuis startte onlangs met een nieuwe vorm van immunotherapie, met de werkzame stoffen Nivolumab en Pembrolizumab. Deze behandeling richt zich niet op het verwijderen van tumoren, maar versterkt het afweersysteem van de patiënt en stimuleert het om kankercellen aan te vallen.

“Patiënten verdragen dit middel over het algemeen beter en het zorgt voor een betere prognose dan chemotherapie”, zegt Frederiek Terheggen, internist en oncoloog. Volgens longarts Bart Oppedijk is de respons bij longkanker meer dan bij andere therapieën, namelijk 20%. Bij respons is de kans ook groter dat dit aanhoudt en de tumor echt verdwijnt. De immunotherapie met Nivolumab is getest en effectief gebleken bij huid-, nier- en longkanker. Pembrolizumab kan worden voorgeschreven bij long- en blaaskanker. Het Bravis ziekenhuis behandelt met deze therapie vooralsnog alleen blaas- en longkankerpatiënten, maar hoopt dit nog uit te breiden naar nierkanker. Men verwacht dat in de toekomst deze behandeling voor meer vormen van kanker kunnen worden ingezet.

De nieuwe behandeling kan een aantal nieuwe bijwerkingen met zich meebrengen, zoals darm- of longontsteking. Het Bravis ziekenhuis startte daarom al een half jaar geleden met de voorbereidingen voor de behandelingen. Alle medewerkers zijn op de hoogte van de bijwerkingen en weten ook hoe ze daar mee moeten omgaan.