Roosendaal

Ondanks financieel uitdagende tijden wil gemeente Roosendaal ook in 2026 blijven investeren

Het Huis van Roosendaal (foto: ZuidWest Update)

Tomlin Smits Tomlin Smits

Tijdens de presentatie van de kadernota 2026 keek wethouder Evelien van der Star met een positief gevoel vooruit. Ondanks de financieel uitdagende tijden wil de gemeente Roosendaal blijven investeren in de stad en de dorpen, vertelde Van der Star. “Wij zijn een gemeente van niet lullen maar poetsen.”

Als het aan het college van de gemeente Roosendaal ligt, blijft het in 2026 investeren in de vier belangrijkste pijlers. Daaronder vallen de Kwaliteitssprong, de ontwikkeling van de Westrand, het Nationaal Programma Roosendaal en de ontwikkeling van de Spoorzone. “Om die investeringen te kunnen blijven doen, zullen wij soms uit de reserves moeten putten”, verklaart Van der Star. De wethouder Financiën vindt het namelijk belangrijk om ondanks de krapte verantwoordelijkheid te blijven nemen.

Bezuinigingen sociaal domein

Die investeringen zullen er wel toe leiden dat er op andere posten bezuinigd moet worden om de begroting rond te krijgen. “Zo zullen wij ongeveer 2,9 miljoen euro moeten bezuiniging op het gebied van het sociaal domein. Dat houdt in dat wij op dat gebied meer gaan normaliseren en minder gaan doorverwijzen bij problemen”, licht de wethouder toe. Dat hoeft niet te betekenen dat de zorg voor hulpbehoevenden minder wordt. “Wij verzekeren dat die zorg op hetzelfde niveau zal blijven. Alleen de manier waarop wij het zullen invullen zal gaan veranderen.”

Het college was eensgezind over de te voeren koers. Zo sloot ook wethouder Paul de Beer zich aan bij de woorden van Van der Star. “Wij gaan nu structureel geld vrijmaken om investeringen te blijven doen. Je moet namelijk wel budget hebben om te investeren, anders krijg je geen ontwikkelingen op gang.” Doordat de visievorming op orde is, gaat het de gemeente Roosendaal ook wat opleveren. “Nu kunnen wij echt projecten gaan draaien, wat de gemeente ook weer genoeg gaat opleveren”, zegt De Beer. Daarbij stemde het Van der Star tot tevredenheid dat de lasten voor de burgers niet zullen stijgen. “Ik ben blij dat wij dit kunnen doen zonder bijvoorbeeld de tarieven omhoog te gooien.”

Dorpen niet vergeten

Daarbij worden de dorpen in de gemeente Roosendaal niet over het hoofd gezien, stelt burgemeester Mark Buijs. “Er komt veel kracht en veel initiatieven uit de dorpen die erg belangrijk zijn voor de gemeente. Daarom investeren wij door middel van de Kwaliteitssprong ook in de dorpen, zoals het multifunctioneel centrum in Nispen.” Daarnaast deelde de burgemeester complimenten uit aan alle medewerkers van de gemeente Roosendaal. “Ik ben echt trots op onze organisatie. Na de decentralisatie hebben wij als gemeente met 20 procent minder mensen meer moeten gaan doen.” Dat vraagt een flink offer van iedereen binnen de organisatie, zegt Buijs. “Ik vind het wel belangrijk dat mensen dat beseffen.”

Op 26 juni wordt de kadernota 2026 in de Roosendaalse raad besproken, waarna er op 3 juli een besluit volgt.