Lepelstraat

Ondanks moeilijke start tóch feest in Lepelstraat tijdens pinksterweekend

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar het is de vrijwilligers van Stichting Braderie Lepelstraat tóch gelukt om een feestelijk pinksterweekend te organiseren. Met een kermis, feesttent en natuurlijk de braderie hopen ze een gezellig weekend tegemoet te gaan.

“Als we op de gemeente hadden gewacht, had er nu geen braderie geweest”, meent voorzitter Patrick Scheepers. De ellende begon vorig jaar al. “Dat was de eerste keer dat we het weer organiseerden na de coronaperiode.” Maar de afspraken die er normaliter waren omtrent het feestweekend, waren vergeten door de gemeente. “Die zijn ooit eens mondeling afgesproken. Niet handig. Maar ja, wat nu?”

Er kwam een uitgedunde versie: een braderie zónder kermis en zónder horeca. “Dat viel wel tegen ja.” Er was met de gemeente afgesproken om daarna een evaluatie te doen, en daarop voort te borduren. “Daar hebben we driekwart jaar op moeten wachten”, moppert Patrick. “Afgelopen maart is dat dan eindelijk gebeurd. Maar ja, dat is toch veel te kort dag om een volwaardig evenement op te zetten?”

Gelukkig voor het dorp is de stichting al maanden druk bezig met het organiseren van het feestweekend. Zonder subsidies dus. Adrie Jochems is ook bestuurslid van de stichting. Hij houdt zich vooral bezig met het kermisgedeelte. “Meneer Van Haperen uit Bergen op Zoom heeft ons dit jaar héél goed geholpen bij het regelen van de kermis”, vertelt hij. “Dankzij hem staat de kermis hier.” Een zorg minder dus. “We hopen wel dat de gemeente ons in het vervolg op tijd de vergunning hiervoor kan geven. Zodat we volgend jaar iets unieks weg kunnen zetten.”

Stress geeft het wel ja.

Maar ook last minute zijn er nog onduidelijkheden. “Afgelopen woensdag werd ineens een bushokje weggehaald bij het evenemententerrein. Een groot gat vol losse bakstenen bleef achter. Hartstikke gevaarlijk”, vertelt medebestuurslid Peter Perdaems. Peter heeft zich suf gebeld naar de gemeente om het op te laten lossen. “En vrijdagochtend om 11 uur hebben ze het gat gelukkig dicht laten gooien met zand. Maar stress geeft het je wel ja.”

Er is in ieder geval genoeg te beleven in Lepelstraat tijdens het pinksterweekend. Vrijdag gaat de kermis al open. Zaterdag is er ‘s avonds een darttoernooi in de feesttent. “Die wordt altijd goed bezocht”, vervolgt Peter. Het toernooi wordt georganiseerd door voetbalvereniging Lepelstraatse Boys. En ook zondag is het te doen in de feesttent. “Dan komt de coverband GreenLight.” Maandag is het de hele dag braderie, en loopt er een dweilband over het evenemententerrein.

In Lepelstraat is het altijd gezellig.

Al met al een hoop zorgen vooraf. Het zijn zaken die de bestuursleden heel wat extra vrijwillige uren hebben gekost. “Maar als we hier dan aankomend weekend rondlopen en we zien alle blije gezichten, dan is het weer goed”, aldus Patrick. “En in Lepelstraat is het sowieso altijd gezellig. Iedereen zegt hier goeiedag tegen elkaar. Dat is wel anders dan in Bergen op Zoom, daar lopen ze zo langs elkaar heen!”, vult Adrie hem aan met een knipoog.