Woensdrecht

Onderhoudsplan voor bruggen en andere civiele werken

Foto: ©GoogleMaps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Woensdrecht heeft een plan gemaakt voor het onderhoud en het opknappen van de civiele kunstwerken. Civiele kunstwerken zijn bijvoorbeeld bruggen, viaducten en duikers.

In de gemeente Woensdrecht liggen zo’n 270 civiele kunstwerken. Dat zijn vooral duikers, bouwwerken die onder een weg of dam liggen om het water door te kunnen laten stromen. Maar natuurlijk ook bruggen, zoals de brug aan de Langeweg in Ossendrecht. Burgemeester en wethouders hebben laten onderzoeken in welke staat alle civiele kunstwerken zijn en wat er aan moet gebeuren.

Het moet veilig zijn en goed werken

Uit het onderzoek blijkt dat op sommige plekken de waterafvoer niet goed genoeg is. Dat komt bijvoorbeeld door opgehoopt vuil en het dichtgroeien van openingen. Ook blijkt dat er bij sommige bouwwerken groot onderhoud nodig is. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Het is belangrijk dat de objecten veilig zijn, naar behoren functioneren en voldoen aan de wettelijke eisen.”

Vervanging nodig over paar jaar

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om geld vrij te maken voor het onderhoud. Er komt een jaarlijks schema om de duikers schoon te houden. Sommige duikers hebben groot onderhoud nodig, zoals nieuw metselwerk. En het waterreguleringswerk bij het riviertje De Blaffert zal over een jaar of 5 vervangen moeten worden. De brug aan de Langeweg in Ossendrecht gaat nog zo’n 10 jaar mee en zal dan ook vervangen moeten worden.

Grondstoffen en energie besparen

De gemeente Woensdrecht wil dat het onderhoud zo duurzaam mogelijk gedaan wordt. De vernieuwde civiele kunstwerken moeten lang mee kunnen gaan. “Op deze wijze worden zoveel mogelijk grondstoffen en energie bespaard. Zo streven we naar ‘weinig maar goed onderhoud’ in plaats van ‘matig maar vaak onderhoud’,” aldus de gemeente Woensdrecht. Ook zullen er regelmatig inspecties worden gedaan om in de gaten te houden of er extra onderhoud nodig is.