Rucphen

Onderling samenwerken geeft Nijverhei energie   

Herbert Kats Herbert Kats

Samenwerking tussen bedrijven onderling kan grote energievoordelen opleveren. Die kerngedachte steekt achter het Plan Warmte en Energie Rucphen.

Beleidsadviseur Frans van de Wijdeven noemt stappen die Snow World, De Wit Plastics, BBM Real Estate, Hippisch Centrum Rucphen willen zetten ‘kansrijk’. En zo ziet de gemeente ook duurzaamheidsdoelen binnen bereik komen, zegt hij.

“Als het om innovatie gaat staan de neuzen dezelfde kant op”, constateert de beleidsadviseur na de ondertekening van een plan door de vier bedrijven. Ze gaan samen de restwarmte van Snow World gebruiken en willen op daken zonne-energie opwekken. Die kan verdeeld worden via een zogeheten energie-hub. Zo’n eerste stap op bedrijvenpark De Nijverhei ziet de gemeente als ‘een aanzet tot meer’.

Draagvlak

Een verkennend onderzoek toonde vorig jaar aan dat er kansen lagen én dat er draagvlak is om het idee uit te voeren. Bij de partners op De Nijverhei waar naar verhouding de grootste winkansen liggen is nu een zogeheten Letter of Support getekend. Die stap ondersteunt een nadere uitwerking. Eerste vervolgstap is het aantrekken van externe deskundigen die meer technisch onderzoek doen naar de business case.

Dát kruisbestuiving vruchten kan afwerpen is al duidelijk. Er is een kosten/batenafweging gemaakt waar dat uit blijkt, licht Van de Wijdeven toe. Belangrijke factor is dat de bedrijven betrekkelijk dicht bij elkaar liggen en geen groot nieuw netwerk nodig is. Dat maakt de zaak volgens hem gemakkelijker.

Tijd

Wel is de factor tijd van belang, omdat de betrokken bedrijven uitbreidingsplannen hebben en willen weten hoe de bevindingen uitwerken. Zo heeft Snow World plannen om de ‘machinekamer’ te moderniseren die de piste van kou voorziet maar ook restwarmte produceert. Andere partners willen (uit)bouwen. De krapte op het energienet is daarbij een obstakel.

De gemeente zelf bekeek of ze in de nabijheid rekening moet houden met woningbouwplannen. Van die bestemming is volgens Van de Wijdeven echter geen sprake. De samenwerking op De Nijverhei past prima bij de gemeentelijke ambities om klimaatdoelstellingen te halen. “Mogelijk is het een voorbeeld voor andere bedrijventerreinen”, blikt de beleidsambtenaar vooruit.