West-Brabant

Onderzoek: zorg kán niet zonder mantelzorgers

Jonge man wandelt met arm over de schouder van oude man, ze lachen en dragen allebei een blauw overhemd

Stockfoto Mantelzorg Roosendaal

Herbert Kats Herbert Kats

Instellingen met verpleegzorg zijn in zo’n hoge mate afhankelijk van mantelzorgers dat ze niet meer zónder kunnen. Bij Groenhuysen bijvoorbeeld is hun inzet niet alleen opgenomen in de aanpak van zorg maar ook in het faciliteren daarvan. Ook Avoord, TanteLouise en Surplus leunen sterk op mantelzorg.

Uit nieuw onderzoek van de Patiënten Organisatie Nederland en Mantelzorg NL blijkt dat de inzet van mantelzorgers noodzakelijk is geworden. Vaak is de discussie nog of de hulp van familieleden wenselijk is. Maar volgens de gegevens die Trouw publiceerde is dat al een gepasseerd station. Bij het onderzoek zijn 680 familieleden van verpleeghuiscliënten bevraagd.

Onschatbare waarde

Mireille de Wee van Groenhuysen onderschrijft de bevindingen in het artikel. Volgens haar zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. “In onze visie voor informele zorg komt dit duidelijk naar voren: “Ouder worden, jezelf blijven. Dat is ons motto. Het vertrouwde netwerk van onze cliënten speelt daarin een belangrijke rol. Want laten we eerlijk zijn, er gaat niets boven het vertrouwde gezicht van partners, familie en vrienden. Ze dragen bij aan het behouden van routines die cliënten hadden voordat ze met Groenhuysen in aanraking kwamen.” Kern is dat samen met de cliënten (en/of hun familie) de zorg zo dicht mogelijk kan aansluiten bij hun behoeften.

Dubbele

Ons land telt op dit moment meer dan 130.000 mensen die op zorglocaties leven. In 2050 is dat naar verwachting het dubbele: 237.000. Uit de recente onderzoeksresultaten blijkt dat de helft van de familieleden al meer dan drie uur in de week bijspringt. Maar er zijn ook mantelzorgers die daar wel tien uur in steken. Vaak gaat het om zaken als het verversen van de was en ondersteuning bij doktersbezoek. Maar er zijn ook gevallen waarbij familie medicijnen toedeelt, blijkt uit het onderzoek.

Lees ook: Groenhuysen over toekomst: ‘Enorme puzzel te leggen’