Roosendaal

Onderzoeksbureau Ecorys: leegstand Vijfhuizenberg niet problematisch

Bedrijventerrein Vijfhuizenberg © Google Maps

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De leegstand op bedrijventerrein Vijfhuizenberg in Roosendaal is niet problematisch. Dat zegt onderzoeksbureau Ecorys naar aanleiding van vragen van de gemeenteraad.

Het bedrijventerrein Vijfhuizenberg is één van de weinige plekken in de gemeente waar ondernemers zowel kunnen wonen als hun kleine of middelgrote bedrijf kunnen uitoefenen, maar volgens een aantal politieke partijen levert dit problemen op.

Ondernemers haken af

Ondernemers die zich graag willen vestigen op de Vijfhuizenberg haken noodgedwongen af om dat zij de financiering niet rond kunnen krijgen. Hypotheekverstrekkers zien namelijk het gehele perceel als bedrijf, waardoor niet 100% maar slechts 70 of 80% van de koopsom kan worden gefinancierd. De gemeenteraad is bang, dat als ondernemers blijven afhaken, veel panden op het bedrijventerrein leeg komen te staan. De gemeente heeft naar aanleiding van de zorgen van de raad een onderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat van de 105 panden op het terrein er 22 leegstaan. Dat is een leegstandspercentage van 20 procent. Echter, als je kijkt naar de totale oppervlakte van de leegstand, dan gaat het om slechts 2,4 procent. De leegstand is overigens in lijn met de trend in Nederland. Ook is volgens het onderzoeksbureau geen sprake van verloedering. Het merendeel van de panden, leegstaand of niet, wordt goed onderhouden.