West-Brabant

Onderzoeksjournalistiek als toegevoegde waarde voor de regio

Het onderzoeksteam van Streekomroep ZuidWest. Rechts: Ronald Joore - Links: Hans-Jorg van Broekhoven | Foto: Vincent Krijtenburg

Het onderzoeksteam van Streekomroep ZuidWest. Rechts: Ronald Joore - Links: Hans-Jorg van Broekhoven | Foto: Vincent Krijtenburg

Redactie Redactie

Streekomroep ZuidWest is nog altijd groeiende. Dat houdt niet alleen in dat het aantal gemeenten waarvoor wordt gewerkt is toegenomen. Op journalistiek vlak gebeurt eveneens veel. Meer dagelijks nieuws en reportages, meer politieke berichtgeving, analyses en ombudswerk. Dat is waar al een aantal jaren op wordt ingezet. En sinds kort is daar een nieuw specialisme aan toegevoegd. De redactie heeft nu tevens een klein maar gedreven team voor onderzoeksjournalistiek.

“We kregen de kans om dit te doen door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek”, vertelt omroepdirecteur Maarten van den Boom trots. “Omdat we tot een aantal jaren terug het nieuwsaanbod in de regio zagen verschralen zijn we blij met dergelijke kansen. Aangezien we als publieke omroep alles gratis toegankelijk aanbieden kan iedereen om op de hoogte blijven van wat er speelt. En er is genoeg gaande in de regio, ook kwesties die om het uitdiepen ervan vragen. Mooi dat wij dat waar kunnen maken nu.”

Voorheen rechercheur

Op 1 februari is Ronald Joore het team van de omroep komen versterken. Hij werkt fulltime aan onderzoeksjournalistiek en brengt op dat vlak een hoop ervaring mee. Hij heeft zijn sporen in de research verdiend met recherchewerk bij de politie. Dat beperkt zich niet alleen tot het vinden van feiten en gegevens, het gaat net zo goed over het ordenen ervan en het daaruit afleiden van tijdlijnen en patronen. Een belangrijke basis voor goed journalistiek onderzoek.

Krachten bundelen

Ronald vormt samen met Hans-Jorg van Broekhoven de onderzoeksredactie van ZuidWest. Die tweede naam is al langer verbonden aan de streekomroep. Hans-Jorg is er in 2020 als ombudsjournalist actief geworden. Mensen die vastlopen op instanties en organisaties probeert hij te helpen om uit zo’n situatie te komen. Daarvoor moet eveneens geregeld van alles worden uitgezocht, dus eigenlijk deed de omroep al het nodige aan onderzoek. Nu bundelen die krachten en ervaring zich. Natuurlijk blijft ook het ombudswerk, dus meld je vooral als je ergens tegenaan loopt.

Meer dan genoeg aan de hand

Ronald en Hans-Jorg hoeven zich bepaald niet te vervelen. Kort nadat ze samen dat nieuwe team vormden hingen op het grote whiteboard in hun redactieruimte al zeven verwijzingen naar dossiers. Natuurlijk met alleen voor hen herkenbare codenamen, zodat anderen niet zien naar wie of wat de speurneuzen onderzoek doen.

Werk genoeg dus! En het enthousiasme spat ervanaf. Wanneer je daar wat van gaat zien? “Het is een kwestie van een lange adem”, weet Ronald uit ervaring. Dat gold bij zijn recherchewerk en dat is niet anders bij onderzoeksjournalistiek. “Maar we zijn een paar interessante verhalen op het spoor dus volg ons vooral”, vult Hans-Jorg aan.