Bergen op Zoom

Ongeloof en verontwaardiging bij Bergse politiek na aangereden kinderen in binnenstad

Foto: 112 Markiezaten

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vrijdagmiddag ging het behoorlijk mis in het centrum van Bergen op Zoon, ter hoogte van het Gouvernementsplein. Een scooterrijder reed er twee kinderen aan, die beiden naar het ziekenhuis moesten. Inmiddels zijn hierover twee brieven aan het college gestuurd door politieke partijen die beiden behoorlijk verontwaardigd van toon zijn.

Een dag na het incident al kwam het eerste schrijven, van GBWP’ers Burak Şahin, Dyana Rommens en Alperen Yilmaz. Ze geven aan de berichten over de aanrijding “vol ongeloof” te hebben gelezen. Tevens halen ze aan dat er op social media allesbehalve mals over het incident wordt geoordeeld. Eén van de klachten daar gaat over het gebrek aan toezicht in de stad en daar haken de partijgenoten bij aan.

‘Moet er eerst nog meer mis gaan?’

GBWP noemt het gebrek aan handhaving “een groot probleem” en constateert dat er geregeld “scooters door de straten van het centrum racen of scheuren.” Het is volgens de partij een groot veiligheidsprobleem voor bezoekers. “Wij vragen ons af hoeveel extra gewonden er nog moeten vallen, voordat er serieus actie ondernomen gaat worden?” Het college wordt dringend gevraagd meer handhaving in te gaan zetten. Ook wil de partij dat er eens serieus gekeken wordt naar cameracontroles.

‘Verkeershufters’

Zondag kreeg het college een tweede brief, deze keer van Alliantie CDA/V-BOZ! De twee partijen hebben het over “verkeershufters” en concluderen dat dit gedrag steeds vaker voor komt. “Zeker in drukke/smalle winkelstraten is gewoon geen ruimte voor zowel voetgangers als scooters. Kinderen en ouderen worden daar als eerste de dupe van.”

Ondertekenaars Sander Siebelink, Gerdien van Abeelen, Meino Dam en Hilde Martens-van Gils willen dat er zo snel mogelijk minder verkeer door de stad komt en vragen het college of dit met een noodverordening op korte termijn al te regelen is. Ze wijzen daarnaast op een initiatief in Rotterdam, waarbij dwangsommen worden ingezet om asociaal verkeersgedrag te bestrijden.

Update 26 juni, 15.47 uur: Samen0164 heeft afgelopen weekend eveneens op het ongeval gereageerd en schreef daarbij direct de burgemeester aan. Namens de partij willen Reinoud Krijnen en Eric Gillessen allereerst weten of de burgervader al medeleven heeft betuigd aan de kinderen en hun familie. Verder constateert ook deze fractie dat er een ernstig tekort is op toezicht. De suggestie van de in Rotterdam gehanteerde dwangsommen wordt ook hier gedaan. En de partij sluit zich aan bij de Fietsersbond, die aangaf dat in bepaalde straten helemaal geen rijwielen horen overdag.