West-Brabant

Online challenge behoedt West-Brabant voor cybercriminaliteit

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Criminelen lichten de boel via internet op, onder andere met neppe websites, identiteitsfraude en afpersing. De laatste jaren wordt dit probleem steeds groter. “Vorig jaar werd bekend dat er inmiddels meer geld in de cybercrime omgaat dan in de drugscriminaliteit”, aldus politiewoordvoerder Eric Passchier. Om mensen te helpen bij het herkennen van cybercrime, is er een online challenge ontwikkeld. “Mensen zijn onwetend over de mogelijkheden die het internet biedt voor criminelen.”

De schade die de cybercriminaliteit alleen al in Nederland achterliet in 2021, bedroeg tien miljard euro. Dit is een jaar later flink gestegen. “Een forse stijging van veertig procent. Dat komt neer op zo’n honderd euro per persoon per jaar”, aldus cybercrime-expert Peter Lahousse. Dat er actie ondernomen moet worden om de burger te beschermen, is duidelijk. Daarom lanceren de acht gemeenten in het district Markiezaten in de Week van de Veiligheid de Cyberchallenge om de bewoners veiliger, weerbaarder en vooral bewuster te maken.

Cyberchallenge 

De Cyberchallenge is een reeks van korte, gratis online trainingen. Met behulp van video’s leren jong en oud hoe zij de zes meest voorkomende vormen van cybercrime kunnen herkennen, bestrijden en wat ze moeten doen als ze slachtoffer zijn geworden.

De thema’s die aan bod komen zijn onder andere phishing (het binnenhalen van inloggegevens en persoonsgegevens, red.), afpersing en identiteitsfraude.

Check alles

Voorkomen is beter dan genezen, vindt de politie. “De ABC-regel is hiervoor goed om in het achterhoofd te houden”, aldus Passchier. “Alert blijven, Beveilig jezelf, Check alles. Een bank zal bijvoorbeeld nooit een link sturen of om een pincode vragen.”

Je als slachtoffer van cybercrime schamen, is volgens de politiewoordvoerder overigens niet nodig. “Echt en nep is tegenwoordig bijna niet meer van elkaar te onderscheiden.”

Daardoor is opsporing ook erg lastig. “Een crimineel kan in Afrika zitten, de server in Rusland en het slachtoffer in Nederland. Ze doen er alles aan om het netwerk zo ingewikkeld mogelijk te maken”, aldus Lahousse. De overheid, politie, banken en slachtofferhulp werken daarom samen om burgers weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. “Dat is het belangrijkste wapen.”

Bibliotheek West-Brabant organiseert op 1 november vanaf 19.30 uur, samen met de politie en de hackhelpdesk, de (online) informatieavond What the hack over cybercriminaliteit.